Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι 10 «αντάρτες» που απειλούν με οριστική διάλυση το ΠΑΣΟΚ



Με τη χαριστική βολή μοιάζουν για το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που το δείχνουν να έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα του 5%, επιβεβαιώνοντας μάλιστα τους φόβους στελεχών του ότι στις επόμενες εκλογές θα κινδυνέψει να μείνει εκτός Βουλής!

Η κατάρρευση αυτή έρχεται στον απόηχο των χειρισμών για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», που έχουν κλονίσει τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του κόμματος και έχουν πολλαπλασιάσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η πιο άμεση συνέπεια της διαλυτικής κατάστασης που παρατηρείται είναι ότι αυξάνεται ο
αριθμός των... ύποπτων προς καταψήφιση των νέων μέτρων βουλευτών. Την ίδια ώρα η ΔΗΜ.ΑΡ., παρά τα δικά της μεγάλα προβλήματα, καραδοκεί με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να λεηλατήσει ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ και έτσι θα σωθεί η ίδια.

Μέχρι πρότινος η επικρατούσα εκτίμηση στην Ιπποκράτους ήταν ότι δεν θα ξεπεράσουν τους δύο - τρεις οι βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας. Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να φτάσουν (σε σύνολο 33) τους δέκα οι πιθανοί «αντάρτες», σηματοδοτώντας έτσι και την τυπική διάλυση του ΠΑΣΟΚ εντός Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έλεγε στις συζητήσεις του ότι προσανατολίζεται στο «ναι», τις τελευταίες ημέρες αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σκεπτόμενος προφανώς ότι η διεκδίκηση της διαδοχής στην ηγεσία απαιτεί ένα ισχυρό αντιμνημονιακό (έστω και όψιμο) άλλοθι. Η δεκάδα των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών (οι οποίοι φροντίζουν, άλλωστε, να συντηρούν το θολό τοπίο με επαμφοτερίζουσες δηλώσεις) συμπληρώνεται από τους Μίμη Ανδρουλάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρη Κρεμαστινό, Μάρκο Μπόλαρη, Γιώργο Ντόλιο, Γιάννη Δριβελέγκα, Γιάννη Κουτσούκο και Μιχάλη Κασσή. Οι τρεις τελευταίοι, μάλιστα, συγκαταλέγονται στην «ομάδα Σκανδαλίδη». Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι έξι της ΔΗΜ.ΑΡ. (Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς, Πανούσης Αναγνωστάκης και Μάρκου) που προσανατολίζονται να μην ψηφίσουν τα μέτρα.

Η πλευρά του κ. Βενιζέλου προσπαθεί να προβάλει ως ανάχωμα στις διαρροές τον ανασχηματισμό που συζητείται για την «επόμενη μέρα» ψήφισης των μέτρων. Υποσχόμενος ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα μπει ικανός αριθμός βουλευτών (και) από το ΠΑΣΟΚ, αντί των τεχνοκρατών, ο κ. Βενιζέλος (που βλέπει και για τον εαυτό του τη θέση αντιπροέδρου, μαζί με τον κ. Κουβέλη) ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Παράλληλα φαίνεται ότι αυτό είναι και το τελευταίο χαρτί του για να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο στις αρχές του 2013. Μέσω του ανασχηματισμού ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, να πετύχει ανακωχή και με τους Ανδρ. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εισπράττουν καθημερινά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, αμφισβητούν κατά πόσο η επιστροφή στον «κυβερνητισμό» μπορεί να τους διασώσει και θεωρούν ότι, ούτως ή άλλως, η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες πολιτικές εξελίξεις έχει ήδη αρχίσει.


Αναζητεί σανίδα σωτηρίας για την αμαρτωλή λίστα
Εκτός από τα εσωκομματικά, πάντως, ο κ. Βενιζέλος αναζητεί και σε προσωπικό επίπεδο σανίδα σωτηρίας όσον αφορά το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Δεν λείπουν, μάλιστα, τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία συναρτά την πραγματική στάση του ως προς την κυβέρνηση από την αντιμετώπιση που θα έχει και τις «διαβεβαιώσεις» που θα λάβει ο ίδιος για το μείζον αυτό θέμα. Ορισμένοι υποστηρίζουν επίσης ότι δεν θα διστάσει να οδηγήσει σε δοκιμασία -με κάποιο άλλο πρόσχημα- τη σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης αν διαπιστώσει ότι κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπος με τον καταλογισμό ευθυνών, ακόμη και μέσω εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για το θέμα της επίμαχης λίστας. Η συζήτηση αυτή θυμίζει την ανάλογη για την εξεταστική περί την οικονομία και το Μνημόνιο, που έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ώστε να μη «διαταραχθεί» η κυβερνητική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου