Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

N. Αφρική: Νέες συγκρούσεις της αστυνομίας με απεργούς μεταλλωρύχους



Ταραχές ξέσπασαν στη διάρκεια ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία της Νότιας Αφρικής γύρω από το ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα, όπου παραμένουν απεργοί μεταλλωρύχοι.
Μία ημέρα μετά την έκκληση της κυβέρνησης της χώρας να αποκατασταθεί η τάξη στο ορυχείο της βρετανικής εταιρείας Lonmin, απ' όπου εξορύσσεται περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στον καταυλισμό που έχουν δημιουργήσει κοντά στο ορυχείο οι μεταλλωρύχοι.
Τουλάχιστον 500 αστυνομικοί πήραν μέρος στην επιχείρηση που ξεκίνησε στις 2 το πρωί (τοπική
ώρα), την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τα βίαια επεισόδια της 16ης Αυγούστου μεταξύ αστυνομίας και απεργών που κόστισαν τη ζωή σε 34 μεταλλωρύχους.
Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Μαρικάνα απεργούν από τις 10 Αυγούστου ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, ενώ πολλοί μεταλλωρύχοι άλλων εταιρειών του τομέα έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Μετά την επιδρομή της αστυνομίας οι μεταλλωρύχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στο σημείο, όπου σκοτώθηκαν οι 34 συνάδελφοί τους στις 16 Αυγούστου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.
Όταν οι απεργοί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, εκείνοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες, μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SAPA.
Πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης, όπως η Anglo American η Aquarius και η Xstrata ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στη Νότια Αφρική εξαιτίας των απεργιών και των ταραχών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου