Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Le Μonde: Τέλος η λιτότητα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Le Μonde: Τέλος η λιτότητα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα
«Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα», κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη;», διερωτάται στο άρθρο της η εφημερίδα. «Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας».
Η εκτίμηση της εφημερίδας στηρίζεται στις αποφάσεις του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ
το 2014 και όχι το 2013.
Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι «Η Πορτογαλία σεβάστηκε στο απόλυτο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της».
Η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. χαρακτηρίζεται πάντως ως «πραγματική ρήξη» με τις απόψεις της Αγκελα Μέρκελ, της οποίας πάγια πεποίθηση και πολιτική ήταν ότι τα υπέρογκα χρέη μπορούν να μειωθούν μόνο με αιματηρές περικοπές.
«Ακόμη και η Μέρκελ, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε κι αυτή μια ευκαιρία στην ανάπτυξη», τονίζεται στο άρθρο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.
Στη Γαλλία, το Ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων «Bruegel» θα παρουσιάσει την Τρίτη μια μελέτη στην οποία προτείνεται να αναβληθεί για ένα χρόνο η μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου, η επιμήκυνση θα πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά και όχι μονομερώς σε μία χώρα.
«Είναι προτιμότερο να ελαφρυνθεί η πίεση για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά στη γαλλική εφημερίδα ο οικονομολόγος Ζαν Πιζανί-Φερί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου