Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

IIF προς τρόικα για Ελλάδα: Αφήστε τις περικοπές...

IIF προς τρόικα για Ελλάδα: Αφήστε τις περικοπές...Έκθεση με την οποία ανατρέπει τα δεδομένα για τη διάσωση της Ελλάδα και θέτει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τουςγια τη δημοσινομική κατάσταση στην Ελλάδα εκπόνησε το IIF, επισημαίνοντας ότι τα 13,5 δισ. των περικοπών θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη προτείνοντας αντ αυτού μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της διάσωσης. Με αυτό τον τρόπο το IIF εκτιμά ότι η χώρα θα επιτύχει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 8 δισ. και θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί
αναπτυξιακά.
Οι αποφάσεις αυτές θα μπορούσαν να ληφθούν από το Eurogroup και την ΕΚΤ, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστές αποφάσεις από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης.
«Ενώ μια μείωση των υποχρεώσεων προς τον επίσημο τομέα θα ήταν δύσκολο πολιτικά και πρακτικά να γίνει, η μείωση αυτών των επιτοκίων φαντάζει ως ο μόνος δρόμος μέσω του οποίου ένα OSI μπορεί να επιφέρει ανακούφιση από το χρέος και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα αυτού», τονίζει το IIF.
Παράλληλα τάσσεται υπερ της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τάσσεται το IIF σε πρόσφατο report που δημοσίευσε, βοηθώντας στην προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση των ελληνικών αιτημάτων στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο. Επισημαίνει όμως ότι η απαίτηση των Ευρωπαίων να προβεί η Ελλάδα στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 13,5 δισ. στη διετία μέχρι το 2014 θα  αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκαμψη, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ και τις αρνητικές επιδράσεις εκτός της Ελλάδας.
Το IIF υποστηρίει πως θα έπρεπε να δωθεί προτεραιότητα στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης, συμπληρώνοντας αυτές τις περικοπές με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις δημόσιες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου