Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ EUROGROUP Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut

Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut
Στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 - 19 Οκτωβρίου για μια συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα, με επίκεντρο την παράταση του χρόνου προσαρμογής, «δείχνει» το Eurogroup. Ανοικτά υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος τάσσεται το ΔΝΤ, προτρέποντας εμμέσως και για γενναίες λύσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ενώ το Βερολίνο κρατά μεν σκληρή στάση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παράταση, αποκλείοντας όμως σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Θα προσπαθήσουμε ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», εκτίμησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως όλα είναι στο τραπέζι, ενώ έκανε λόγο για μάλλον θετικό κλίμα στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, χθες στη Λευκωσία, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε συνολικά χθες στις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Υπάρχει πρόοδος αλλά όχι επαρκής, φέρεται να είναι το μήνυμα που κόμισαν χθες στο Eurogroup οι
Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, η έκθεση των οποίων αναμένεται το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου και θα αποτελέσει την τυπική βάση των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.
Με βασικές επιδιώξεις, την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ., τη χρονική παράταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε η χώρα να εξέλθει πιο ομαλά από την ύφεση διατηρώντας την εσωτερική κοινωνική και πολιτική συνοχή, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για κρίσιμες αποφάσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η Ελλάδα εισέρχεται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σε ένα σαφώς πιο βελτιωμένο κλίμα, κυρίως εξαιτίας της γερμανικής στροφής στο θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut
Τα δύο μέτωπα
Ο δρόμος σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι εύκολος, αφού υπάρχουν δύο σημαντικά «μέτωπα»: Να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το «πακέτο» των 11,5 δισ., ενός από τα πιο επώδυνα που έχει κληθεί να «περάσει» κυβέρνηση στην Ευρωζώνη, αλλά και να βρεθεί μια φόρμουλα για να χρηματοδοτηθεί η παράταση, χωρίς άμεση επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αφού οι δανειστές μας δεν συζητούν χορήγηση τρίτου πακέτου στήριξης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup χθες στη Λευκωσία ο επικεφαλής του, Ζ. Κ. Γιούνκερ, διευκρίνισε πως το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας πως δεν περιμένει λήψη πολιτικής απόφασης πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να προσφέρει ισχυρές αποδείξεις τις ερχόμενες εβδομάδες ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. «Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει πετύχει η κυβέρνηση» υποστήριξε, τονίζοντας πως καλέσαμε την Ελλάδα και την τρόικα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν στα μέτρα των 11,5 δισ. που πρέπει να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να επιτύχουν απτά αποτελέσματα», είπε.
Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut
Ισως, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει την προσαρμογή της, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε η Κ. Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε πως έχει γίνει πρόοδος τονίζοντας, βέβαια, πως απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Το κλίμα είναι πολύ εποικοδομητικό αλλά απαιτείται εις βάθος και ταχεία εργασία υποστήριξε, δηλώνοντας ότι ο χρόνος είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το σκεφτούμε. Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και πρέπει να συνεχίσει σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η οποία χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλούς τους στόχους που έχουν τεθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι προσαρμογής και ο χρόνος είναι μόνο μία από τις επιλογές.
«Πολύ σωστά αποκλείσατε το σενάριο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», ήταν η απάντηση Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Λευκωσία για τα σενάρια Grexit. Το ίδιο στέλεχος, βέβαια, απέκλεισε τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ κράτησε σκληρή γραμμή για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η διετής παράταση. «Ακόμη δεν έχω δει να υπάρχει πλάνο για το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε περισσότερο χρόνο, χωρίς περισσότερα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρέπει να δούμε την έκθεση της τρόικας, για να ελέγξουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων.
Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε με τους Π. Μοσχοβισί, Ολι Ρεν και Κρ. Λαγκάρντ, δηλώνοντας πως όλα είναι στο τραπέζι αναφορικά με την παράταση και την εκταμίευση της δόσης. «Έγινε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, αρχικά μια παρουσίαση από την τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και στη συνέχεια πήρα τον λόγο», δήλωσε χθες ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «θετικό πνεύμα». «Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει πρόοδος», εκτίμησε τονίζοντας πως πράγματι υπάρχει συμφωνία πως συγκλίνουμε με την τρόικα. «Είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», είπε. Διευκρίνισε παράλληλα πως το πόρισμα της τρόικας πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα.
Μ. Ντράγκι
Δεν εξετάσαμε ζήτημα νέας περικοπής του ελληνικού χρέους, δήλωσε, χθες, ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά στις αρχές της εβδομάδας. Οπως δε διευκρίνισε, είναι «σε κάθε περίπτωση, εναντίον» μιας τέτοιας κίνησης.
Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut
Μ. Φέκτερ
Το νωρίτερο τον Οκτώβριο θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις για την επόμενη δόση στην Ελλάδα, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Μ. Φέκτερ, εκτι­μώντας, όμως, πως θα δοθεί στους Ελληνες ο χρόνος που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τα μέτρα, αλλά πιθανότατα δεν θα υπάρξουν περισσότερα κεφάλαια.
Γ. Κ. Ντε Γιάγκερ
«Εάν το έλλειμμα αποδειχθεί ότι είναι χειρότερο από ό,τι αναμένεται εξαιτίας μιας παροδικής επιδείνωσης της οικονομίας, μπορεί να υπάρξει επιπλέον χρόνος, αλλά όχι και χρήματα», δήλωσε o Oλλανδός υπουργός πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στη Λευκωσία.
Στις 18 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για επιμήκυνση και haircut
Γ. Ασμουσεν
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «πολύ δαπανηρός δρόμος» για τη χώρα, την Ευρώπη και τη Γερμανία, εκτίμησε το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν. «Προτίμησή μου είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Το κλειδί γι' αυτό βρίσκεται στην ίδια την Ελλάδα», υποστήριξε.
Ζ. Κ. Τρισέ
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά επίσης για την υπόλοιπη Ευρώπη και για όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο Z. K. Tρισέ, μιλώντας στο CNBC. Προειδοποιεί πως η κρίση είναι η χειρότερη κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Στην τελική ευθεία
H επιδίωξη
Έμπρακτη άρση της αβεβαιότητας για παραμονή της Eλλάδας στο ευρώ με:
  • Aποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. το συντομότερο δυνατόν, κυρίως για αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία, με ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους.
  • Xορήγηση διετούς παράτασης στην Eλλάδα για την εφαρμογή των μέτρων 11,5 δισ. και μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του AEΠ το 2015.
  • Πολιτική συμφωνία με E.E. και EKT για επαρκή κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από τη διετή παράταση.
Tα «αγκάθια»
  • Oριστικοποίηση του «πακέτου» των 11,5 δισ., με συμφωνία ίσως και εντός της εβδομάδας της τρόικας και των πολιτικών αρχηγών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για απόφαση αποδέσμευσης της δόσης των 31,5 δισ.
  • Ψήφιση των νέων μέτρων από την ελληνική Bουλή.
  • H επίτευξη όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκών όρων για την Eλλάδα σε πιθανή νέα συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Σενάρια για τη νέα συμφωνία
  • Mείωση των επιτοκίων των δανείων.
  • Eτεροχρονισμός, ίσως έως το 2020, των ομολόγων που λήγουν και έχουν στην κατοχή τους η EKT και οι κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης.
  • «Kούρεμα» κοντά στο 30% στα ομόλογα που κατέχει η EKT -κεντρικές τράπεζες- εθνικές κυβερνήσεις.
  • Eμπροσθοβαρής εκταμίευση δόσεων.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου