Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

«Κλονισμένη» η εμπιστοσύνη των Γερμανών στον Μ. Ντράγκι

Κλονισμένη φαίνεται πως είναι η εμπιστοσύνη των Γερμανών στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΚΤ, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνουν ότι έχουν περιορισμένη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον Μάριο Ντράγκι.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ το 12% δήλωσε ότι δεν τον εμπιστεύεται καθόλου. Το 18% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι τρέφει υψηλή εκτίμηση για τον κ. Ντράγκι, ενώ το 31% δήλωσε ότι δεν τον γνωρίζει.
Στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι πρόκειται να εξαγγείλει νέα μέτρα
τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Έντονες είναι, ωστόσο, οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, να δηλώνει διαμετρικά αντίθετος με το σχέδιο του Ντράγκι και να το κατακρίνει δημόσια.
Πολλά «γεράκια» στη Γερμανία, μάλιστα, μιλούν για κατάληψη της κεντρικής τράπεζας από μια «κλίκα του Νότου», η οποία είναι αποφασισμένη να ανατρέψει τους κανονισμούς της σταθερής νομισματικής πολιτικής.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, παρότι εξακολουθεί να δηλώνει ότι στηρίζει τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί ότι η πρόταση του Ντράγκι για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ συνιστά παραβίαση της αρχής για σταθερότητα των τιμών.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου