Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μήνυμα προς κυβερνητικούς εταίρους. Κρίσιμη εβδομάδα επαφών, διαβουλεύσεων, αποφάσεων

Σαμαράς: Μέτρα και χωρίς συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡΗ κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κ. Σαμαρά απέναντι στην τρόικα και στους Ευρωπαίους
Ενώ  οι αποφάσεις για το περιεχόμενο  του νέου πακέτου παερικοπών καθυστερούν λόγω διαφωνιών και αντιρρήσεων από Βενιζέλο-Κουβέλη (κυρίως από τον δεύτερο, που αντιμετωπίζει ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις), ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διαμηνύει ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων του, επωμιζόμενος προσωπικά την ευθύνη των τελικών επιλογών.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία του απέναντι στην τρόικα και στους
Ευρωπαίους, διευκολύντας μελλοντικές προσπάθειες του να θέση θέμα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.
Το μήνυμα έχει σταλεί ήδη προς τους κυβερνητικούς εταίρους, ενόψει των κρίσιμων νέων διαβουλεύσεων αυτή την εβδομάδα για την οριστικοποίηση των μέτρων, όπως και προς  Ευρωπαίους ηγέτες, που περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πριν προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης-εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.
Το ζητούμενο βέβαια από όλους είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα μέτρα που θα αποφασισθούν να έχουν  την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και να ψηφισθούν στη Βουλή χωρίς διαφοροποιήσεις-διαρροές βουλευτών κυβερνητικών βουλευτών.
Οι διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση του πακέτου θα συνεχισθούν αυτή την εβδομάδα, με νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, συσκέψεις εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης και επαφές με στελέχη του κλιμακίου της τρόικας.

Κρίσιμες συνατήσεις
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από κυβερνητικής πλευράς και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού  και του υπουργού Οικονομικών  με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο  Αντ. Σαμαράς θα συνατηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πριν έρθει στην Αθήνα θα έχει συνομιλήσει σε κατ ιδίαν συνατήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο  πρόεδρο  Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί  αύριο με τον Γερμανό  ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Κυριακή θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντήσει τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου