Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΠ


 Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επιβολή ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά και 1 εκατομμύριο νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το ενιαίο τέλος ακινήτης περιουσίας, θα επιβάλλεται και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται από τους φόρους, όπως οι αγροί και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης ή εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.
Τα μόνα ακίνητα που δεν θα φορολογηθούν από το ενιαίο τέλος θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις,
που ανήκουν σε αγρότες και καλλιεργούνται.
Το σχέδιο για το ενιαίο τέλος ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
Επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων ή οικισμών. Σε όσες περιοχές εντός σχεδίων πόλεων οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται για τα μεν κτίσματα με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ανά τ.μ. για τα δε οικόπεδα με βάση τις εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΟΥ, θα καθοριστούν αντικειμενικές αξίες.
Κατάργηση για το χαράτσι και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Οι παραπάνω φόροι, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Έτσι, θα καθιερωθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το οποίο θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας
Τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την επιβολή του νέου αυτού φόρου θα πρέπει να είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσο αποδίδουν κάθε χρόνο το χαράτσι της ΔΕΗ και ο ΦΑΠ, που καταργούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου