Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Άρχισαν τα όργανα στην ανώτατη εκπαίδευση


Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι πανεπιστημιακοί μέσα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου αντιδρώντας στο κλάδεμα των αποδοχών τους από 5% για τους χαμηλόμισθους έως και 30% για τους υψηλόμισθους. Ο μισθός του νεοδιόριστου λέκτορα εξισώνεται με το μισθό του λοχαγού και διαμορφώνεται στα 950 ευρώ καθαρά.
Το πλαφόν του πανεπιστημιακού μισθολογίου ορίζεται στα 1.900 ευρώ καθαρά, που αντιστοιχούν στις μηνιαίες αποδοχές του πρωτοβάθμιου καθηγητή ο οποίος βρίσκεται στο τέλος της ακαδημαϊκής του καριέρας.
Το σχέδιο για κλιμακωτές μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών παρουσίασε χθες στη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο πλευρών. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, η οποία μέχρι τώρα διαφοροποιήθηκε έντονα από κάθε πρόταση για απεργίες που θα μπορούσαν να
επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων, αντέδρασε άμεσα στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Σχετική εισήγηση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών που συνεδριάζει εκτάκτως. Σε ανάλογες αποφάσεις οδηγείται και η Ομοσπονδία εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μειώσεις 5% στους μισθούς έως 1.000 ευρώ, 15% στους μισθούς έως 1.500 ευρώ και 30% στις αποδοχές των «υψηλόμισθων» πανεπιστημιακών που κυμαίνονται από 2.500 ευρώ και άνω. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι οι παραπάνω μειώσεις στέλνουν το μισθολόγιο του κλάδου πίσω στο 1995. Η αντιπρότασή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν να επιστρέψουν στα μισθολογικά επίπεδα του 2001. Οπως υπογράμμισαν, στόχος τους δεν είναι να εξαιρεθούν από το πακέτο των περικοπών, αλλά να υποστούν δίκαιες μειώσεις. Οι πανεπιστημιακοί έχουν απολέσει από το 2009 το 25% των ονομαστικών αποδοχών τους. Επικαλούνται ότι οι ίδιοι δεν συμμετείχαν στο «πάρτι αυξήσεων» της περασμένης δεκαετίας με συνέπεια να γράφουν απώλειες της τάξεως των 200 με 250 εκατ. ευρώ ετησίως, από το 2004 που οι μισθοί των πανεπιστημιακών βρίσκονται στον πάγο. Επισημαίνουν επίσης ότι ο κλάδος τους δεν απολαμβάνει ιδιαίτερες πρόνοιες, όπως «μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, λέσχες για φτηνό καφέ και φαγητό, δωρεάν κατοικία στον τόπο υπηρεσίας τους». Για τους πανεπιστημιακούς δεν ισχύει καν η δυνατότητα συνυπηρέτησης με τους/τις συζύγους τους.
Συγγράμματα
Τα πυρά που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση από το «πακέτο Στουρνάρα» δεν περιορίζονται στο πεδίο των μισθών των εκπαιδευτικών. Οι πανεπιστημιακοί θα αμείβονται λιγότερο, αλλά θα εργάζονται περισσότερο. Περίπου 150 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν από την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των διδασκόντων τόσο στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στην τριτοβάθμια. Ακριβώς 40 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις, ενώ δρομολογήθηκε η κατάργηση του δωρεάν έντυπου συγγράμματος. Το σχετικό κονδύλι που κόβεται ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ. Οπως αποκάλυψε ο Τύπος της Κυριακής, η παροχή σχεδιάζεται να κοπεί άμεσα, από το εαρινό κιόλας εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, ενδεχόμενο που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει εκρηκτικές φοιτητικές αντιδράσεις. Ηδη η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ κάλεσε με ανακοίνωσή της σε «συναγερμό» για την κατάργηση της παροχής. «Ούτε να το σκέφτεστε! Κανένας φοιτητής και φοιτήτρια δεν θα πληρώσει για τα συγγράμματά του», προειδοποιεί η παράταξη. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε διευκρινίσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Γιούλη Μανώλη στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου