Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας

Τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας
Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% που είναι σήμερα σε 15% καθώς και η κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ποσού που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω τέκνων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημειώνεται στο πακέτο των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα προβλέπονται έσοδα από τη φορολογία ύψους 3 δισ. ευρώ. Αυτά εκτιμάται ότι θα προέλθουν μεταξύ άλλων από:

- Την αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

- Την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

- Την αύξηση της φορολογίας στον καπνό.

- Την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης.

- Τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους επίσης θα καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

- Τη μείωση στο 6% των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες.

Επίσης στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι απώλειες εσόδων από το μέτρο αυτό προβλέπεται να καλυφθούν από την επιβολή τέλους στα εστιατόρια που θα επιτρέπουν το κάπνισμα.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 έτη σήμερα, η κατάργηση των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2013, περικοπές στα εφάπαξ, η μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ψαλίδια στα ειδικά μισθολόγια και διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου