Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Προς ρωσική βάση στη Μεσόγειο;

Alexandre Latsa, Ria-Novosti (Ρωσία)
Το πρακτορείο RIA-Novosti ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι ο αριθμός των Ρώσων που έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφθασε 19,8 εκατομμύρια (μια αύξηση της τάξης του 6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011), και ότι ο αριθμός των τουριστών είχε επίσης αυξηθεί, στο διάστημα των 6 μηνών, φτάνοντας τα  6,47 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξης του 6,6%. Από αυτούς τους 6,47 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, τα 2/3 επισκέφθηκαν μακρινές χώρες και μόνο το 1/3 χώρες της ΚΑΚ (Κοινότητα Ανεξάρτητων Κρατών).

Είχα ήδη δώσει, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, τα κύρια χαρακτηριστικά της ρωσικής τουριστικής συμπεριφοράς. Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι αναζητούν πάνω από όλα το φως και τη ζέστη, καθώς πάνω από το 35% των Ρώσων τουριστών πηγαίνουν στο εξωτερικό για τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, οι δημοφιλείς προορισμοί είναι η Τουρκία (936.400 τουρίστες) και η Αίγυπτος (804.000), χώρες οι οποίες προσφέρουν οικονομικά προσιτές λύσεις για τη ρωσική μεσαία τάξη. Πίσω, η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες ήδη με 572.700 τουρίστες το 2012. Η Ισπανία είναι επίσης ένας δημοφιλής προορισμός φέτος και θα πρέπει να την επισκεφτούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσούς τουρίστες.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη βιώνει μια κατά 30% αύξηση των Ρώσων τουριστών. 
Στην περιοχή της Μεσογείου, το Ισραήλ γνωρίζει, επίσης, αύξηση της τάξης του 30% των Ρώσων τουριστών το 2012 σε σύγκριση με το 2011. 
Τέλος, η Ελλάδα και η Κύπρος κερδίζουν επίσης σε δημοτικότητα, αν και για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η κρίση που δικαιολογεί την αύξηση των Ρώσων τουριστών, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών. Με 146.000 τουρίστες το 2007, 181.000 το 2008, 149.000 το 2009 (λόγω της κρίσης), 224.000 το 2010, 334.079 το 2011 και ήδη 371.500 για τους πρώτους 7 μήνες του 2012, είναι η Κύπρος, η οποία τείνει όλο και περισσότερο να γίνει μια πραγματική ρωσική τουριστική βάση στην καρδιά του μεσογειακού κόσμου.

Αυτή η ιστορία αγάπης μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου δεν περιορίζεται στις πρόσφατες τουριστικές ροές. Ιστορικά, η Κύπρος έχει βιώσει μερικά κύματα ρωσικής μετανάστευσης. Στη δεκαετία του '20, λόγω της σοβιετικής επανάστασης, Ρώσοι μετανάστευσαν στη Κύπρο για να δουλεύουν σε ορυχεία αμιάντου ή σιδηροπυρίτη. Πιο πρόσφατα, οι Πόντιοι  μετανάστευσαν στην Κύπρο. Οι Πόντιοι είναι Ρώσοι ελληνικής καταγωγής που κατέφυγαν στην ΕΣΣΔ, αφού εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τους Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα. Μερικοί από αυτούς τους «Έλληνες του Εύξεινου Πόντου», αφού έζησαν σχεδόν έναν αιώνα στη Σοβιετική Ένωση, ήρθαν να εγκατασταθούν στη Κύπρο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. 
Στη δεκαετία του '90, η Κύπρος θα γνωρίσει μια άλλη ρωσική μετανάστευση, αυτή των κεφαλαίων off-shore.

Τα τελευταία χρόνια, το πρόσωπο των Ρώσων στη Κύπρο έχει αλλάξει σημαντικά και είναι οι «νέοι Ρώσοι» της μεσαίας η ανώτερης τάξης που έρχονται να εγκατασταθούν στο νησί, προσελκυσμένοι τόσο από το κλίμα και τον ήλιο όσο από το επιχειρηματικό περιβάλλον (ο φόρος επί των εταιρειών στη Κύπρο είναι 10%). 

Το γεγονός ότι το νησί είναι μέρος του ορθόδοξου κόσμου είναι μια προστιθέμενη έλξη για πολλούς από αυτούς. Σήμερα, περίπου 50.000 ρωσόφωνοι κατοικούν στο νησί και περίπου το 25% των τραπεζικών καταθέσεων στη Κύπρο είναι ρωσικής προέλευσης. Καθόλου εκπληκτικό το γεγονός ότι το μικρό νησί είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία.

Στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού, που μετονομάστηκε από τους Ρώσους σε «Limassolgrad»  τα πάντα είναι στα ρωσικά, τα μενού των εστιατορίων, οι πινακίδες των καταστημάτων, οι αγγελίες για ακίνητα. Στη Λεμεσό υπάρχει ρωσική εφημερίδα, ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, μια αλυσίδα ρωσικού ραδιοφώνου, και δύο ρωσικά σχολεία. 

Από το 2008, το νησί κυβερνάται από έναν πρόεδρο «κομμουνιστή», τον Δημήτρη Χριστόφια, ρωσόφωνο και που φέρεται να είναι πολύ κοντά στη Μόσχα, όπου σπούδασε. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το νεφέλωμα της ελληνικής κρίσης, έχει λάβει δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2011 και έκανε πρόσφατα άλλη αίτηση για  5 δισεκατομμύρια € από να Ρωσία, ήτοι όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτή η αίτηση δανείου της κυπριακής πολιτείας διατυπώθηκε από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, πολύ σαφές σημάδι της πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών.

Από δω και στο εξής, φαίνεται όλο και λιγότερο απίθανο η Ρωσία να μπορεί να εγκαταστήσει μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο, στην καρδιά της Μεσογείου και στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης. 
Για τους Ρώσους, αυτή η βάση θα ήταν μια απίστευτη ευκαιρία να κρατήσουν μια παρουσία τους στη «θάλασσα στη μέση της γης», ενώ η κατάσταση στη Συρία είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιη. 

Για την Κύπρο, η ρωσική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη θα ήταν μια εγγύηση σταθερότητας για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μια ασφάλεια έναντι του μεγάλου και απειλητικού γείτονά της. 
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη ρωσική ώθηση προς τη Δύση και στη Μεσόγειο (μέσω Κύπρου και πιθανότατα της Ελλάδας αύριο) για να αναπτύξει την πολιτική της προς την Ανατολή και την Ασία, μέσω της Ρωσίας και της Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου