Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα - Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες



Ετήσιες απώλειες από 720 έως και 7.280 ευρώ το χρόνο, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,3 έως και 2 μηνιαίες συντάξεις, θα υφίστανται από το 2013 περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι αν επιβληθούν οι νέες περικοπές-σοκ που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η κατάργηση των «υπολειμμάτων» των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τα οποία χορηγούνται ακόμη ως πρόσθετα επιδόματα στις κύριες συντάξεις, η πλήρης εξάλειψη της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης καθώς και οι κλιμακωτές περικοπές 2%-10% στα συνολικά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, αναμένεται να προκαλέσουν σε όλους τους συνταξιούχους εισοδηματικές απώλειες 9% έως 16% σε ετήσια βάση.
Οπως προκύπτει από αναλυτικό πίνακα με ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «ΤτΚ»:
* Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα υποστούν όσοι λαμβάνουν μεσαίες συντάξεις και σχεδόν ίδιες με αυτές των υψηλών συντάξεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν 2 ολόκληρες συντάξεις ή ποσοστό 14% του ετησίου εισοδήματός τους, για κάθε έτος από το 2013 και μετά, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους καταργήσει τα επιδόματα εορτών και θέρους.
* Αντιθέτως, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων θα χάσουν από 1,3 έως 1,5 συντάξεις το χρόνο από την ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο ή και των τριών γενικών περικοπών του «πακέτου Στουρνάρα»: από την κατάργηση των δώρων για τις κύριες συντάξεις, από την κατάργηση των δώρων για τις επικουρικές συντάξεις και από τις ποσοστιαίες μειώσεις 2%-10% στα συνολικά ποσά κύριων και επικουρικών, τα οποία υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις έρχονται να προστεθούν σε ένα πλήθος επαχθών ρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια και έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές εισοδηματικές απώλειες στους περισσότερους συνταξιούχους. Αρχικά, τον Μάιο του 2010 ήταν η περικοπή των επιδομάτων εορτών και θέρους στα επίπεδα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, των 250 ευρώ για το Πάσχα και των 250 ευρώ για το καλοκαίρι.
Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2010 η επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ, με συντελεστές από 3% έως 14% σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2011 επιβλήθηκε εισφορά κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ το μήνα και τον Νοέμβριο του 2011 περικόπηκαν κατά 30% τα άνω των 150 ευρώ το μήνα ποσά των επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ, κατά 15% ολόκληρες οι επικουρικές συντάξεις των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων κατά 20%.
Ακολούθησαν δύο αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις (20% στα ποσά των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ τον Νοέμβριο του 2011 και 12% στα ποσά άνω των 1.300 ευρώ τον Ιανουάριο του 2012). Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2012 επιβλήθηκε μία ακόμη περικοπή στις επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ.
Σε όλες αυτές τις άμεσες περικοπές πρέπει να προστεθούν και οι έμμεσες μειώσεις που επιβλήθηκαν μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στους έμμεσους και άμεσους φόρους (στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στους παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών) και μέσω της επιβολής νέων τακτικών και έκτακτων «εισφορών αλληλεγγύης».
Σαν να μην έφταναν, λοιπόν, όλα αυτά, οι συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το «μάρμαρο» της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς από το σύνολο των περικοπών ύψους 11,87 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να επιβάλει η κυβέρνηση στις δημόσιες δαπάνες των Κρατικών Προϋπολογισμών της διετίας 2013-2014, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται τα 4,6 δισ. ευρώ να προέλθουν από νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις!
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει για τους συνταξιούχους το πακέτο των περικοπών που έχει εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών:
 
1
Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος
Η πλήρης κατάργηση των «υπολειμμάτων» των δώρων εορτών και του θερινού επιδόματος, η οποία προβλέπεται για τις κύριες συντάξεις όλων των δικαιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για περίπου 2,8 εκατ. άτομα, θα αφαιρέσει από τους «προϋπολογισμούς» τους συνολικά 2,24 δισ. ευρώ την προσεχή διετία. Το μέτρο θα πλήξει όσους λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις έως 2.500 ευρώ. Από αυτούς όσοι λαμβάνουν από 400 έως 2.500 ευρώ το μήνα θα χάσουν συνολικά 800 ευρώ το χρόνο, καθώς σήμερα εισπράττουν κάθε χρόνο 400 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ ως δώρο Πάσχα και 200 ευρώ ως επίδομα θέρους. Οσοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 400 ευρώ το μήνα θα χάσουν λιγότερα από 800 ευρώ, καθώς εισπράττουν μικρότερα ποσά από 400, 200 και 200 ευρώ ως επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θέρους.
Παρ’ όλα αυτά οι απώλειες που θα υποστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι εξαιτίας της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και θέρους θα είναι μεγαλύτερες, αναλογικά. Για παράδειγμα, κάθε συνταξιούχος που λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ των 360 ευρώ θα χάσει 720 ευρώ το χρόνο (360 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 180 ευρώ δώρο Πάσχα και 180 ευρώ επίδομα θέρους), που αντιστοιχούν σε ποσοστό 14,28% του συνολικού ετησίου ποσού των συντάξεών του, το οποίο φθάνει τα 5.040 ευρώ. Αντιθέτως, η ετήσια ποσοστιαία απώλεια για ένα συνταξιούχο που λαμβάνει 1.000 ευρώ το μήνα θα είναι, όπως προαναφέραμε, 800 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 5,71% του ετήσιου ποσού των συντάξεών του!
Η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και θέρους προβλέπεται να ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις. Στις περιπτώσεις των συντάξεων αυτών τα επιδόματα αυτά ισούνται αθροιστικά με άλλες 2 μηνιαίες συντάξεις το χρόνο. Δηλαδή είναι πλήρη ποσά 13ης και 14ης σύνταξης. Συνεπώς, όλοι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα στερηθούν πλέον τις 2 από τις 14 που λαμβάνουν σήμερα κάθε χρόνο!
 
2
Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 10% για όλους τους συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ
Περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, κάθένας από τους οποίους λαμβάνει κάθε μήνα μικτά ποσά κύρια και επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ, θα χάσουν επιπλέον 640 εκατ. ευρώ. Η μείωση που προβλέπει το μέτρο αυτό για κάθε συνταξιούχο αυτής της κατηγορίας θα επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής και από το πρώτο ευρώ του συνολικού μηνιαίου ποσού.
Η κλίμακα των ποσοστών μείωσης, στην οποία έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει ως εξής:
 Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα, η μείωση θα είναι 2%. Π.χ. αν η κύρια και η επικουρική σύνταξη ανέρχονται αθροιστικά στα 1.300 ευρώ, θα παρακρατούνται 26 ευρώ το μήνα.
 Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ το μήνα, η μείωση θα είναι 5%. Π.χ. για κύρια + επικουρική 1.800 ευρώ η παρακράτηση θα είναι 90 ευρώ.
 Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 2.000,01 ευρώ και πάνω, η μείωση θα φθάνει το 10%. Για παράδειγμα, για συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής 2.200 ευρώ η απώλεια θα φθάνει τα 220 ευρώ το μήνα.
 
3
Πρόσθετες μειώσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους που υπάγονται στα «ειδικά μισθολόγια»
Οι απόστρατοι, οι λοιποί συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και οι συνταξιούχοι δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και αρχιερείς θα υποστούν επιπλέον εισοδηματικές περικοπές, που θα προκύψουν από τις μειώσεις των συντάξιμων μισθών τις οποίες θα προκαλέσει η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.
 
4
Περικοπές στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων
Προβλέπεται η καθιέρωση νέου, χαμηλότερου ορίου 720 ευρώ το μήνα στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, από την οποία αναμένεται να προκύψουν απώλειες ύψους 39 εκατ. ευρώ για 10.000 δικαιούχους που σήμερα πληρούν τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια.
 
5
Μειώσεις 22%-35% στα εφάπαξ
Συνολικά 613 εκατ. ευρώ θα χάσουν από το «ψαλίδι» που θα επιβληθεί στις εφάπαξ παροχές όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (περίπου 150.000 στην 4ετία) και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995, εφόσον τους επιβληθεί εισφορά στη σύνταξη). Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι από 22% έως 35%, ανάλογα με το Ταμείο και με τελικό στόχο να αντιστοιχούν οι εισφορές με τις παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου