Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τι σημαίνει το σχέδιο Ντράγκι για την Ελλάδα


Η ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ από τον Μάριο Ντράγκι είναι ιστορική από πολλές απόψεις. Όλοι πλέον, πλην Γερμανών, πιστεύουν ότι έγινε το πρώτο βήμα, χαράχτηκε η πρώτη σοβαρή στρατηγική προκειμένου να σωθεί η ευρωζώνη. Επί τρία χρόνια η Ευρώπη και φυσικά και η ΕΚΤ δεν είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ημίμετρα, μισόλογα, υποτέλεια στη γερμανική άποψη, απαξίωση και σκληρή γραμμή των «απείθαρχων» χωρών όπως η Ελλάδα. Η οποία όπως αποδείχθηκε δεν ήταν η μόνη σε κρίση, αλλά όλη η Ευρώπη ήταν φανερό ότι έμπαινε σε τούνελ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι κοντόφθαλμοι, έβλεπαν μόνο τους τεμπέληδες Έλληνες που τρώνε τα λεφτά τους,
ώσπου τους ήρθε στο κεφάλι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και όπου να ‘ναι θα ερχόταν και η Γαλλία.
Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει μια πρώτη αποτίμηση των ανακοινώσεων Ντράγκι σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα έλεγε ότι η χώρα μας κέρδισε μια ελπίδα ότι μπορεί κάτι να αλλάξει σε όλη την Ευρώπη. Ότι μπορεί και η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από το βαθύ τούνελ της ύφεσης. Με θυσίες ναι, αλλά με μια χαραμάδα ελπίδας ότι δε θα χρεοκοπήσει ή δε θα επιστρέψει στη δραχμή, γεγονός καταστροφικό από όλες τις πλευρές.
Το πρώτο καλό για την Ελλάδα είναι ότι η ΕΚΤ ουσιαστικά παραιτείται από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ελληνικά ομόλογα όταν τα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά σε τιμή 35% και η Ελλάδα τα εξοφλεί στο 100% της αξίας τους. Έτσι, η ΕΚΤ μπορεί να επιστρέψει μερικά δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο και τον Αύγουστο η ΕΚΤ έλαβε από τη χώρα μας ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχε αγοράσει λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Επομένως ποσό 4 δισ. θα μπορούσε να επιστραφεί.
Το δεύτερο καλό για την Ελλάδα είναι ότι οι ξένοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι οι θυσίες που υφιστάμεθα είναι τεράστιες και παρά το γεγονός ότι γίναμε πειραματόζωα μέχρι να φτάσουμε ως εδώ, η ΕΚΤ κατάλαβε ότι έρχεται τσουνάμι από Ισπανία και Ιταλία και αποφάσισε να παρέμβει αγοράζοντας αφειδώς ομόλογα. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι χώρες στις οποίες θα παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα θα μπουν σε σκληρά μνημόνια, ίσως σκληρότερα απ’ ότι είναι η Ελλάδα. Και ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το τρίτο καλό είναι η ήττα και η απομόνωση της Γερμανίας. Μπορεί η Μέρκελ να προσπαθεί να διαχειριστεί τη γερμανική κοινή γνώμη, όμως, η σκληρή περιοριστική πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια το Βερολίνο, δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αντιθέτως βάθυνε την κρίση και οδήγησε σε έναν σκληρό αντιγερμανισμό την Ευρώπη.
Η παρέμβαση Ντράγκι ουσιαστικά βάζει τη Γερμανία στο περιθώριο και δίνει στην Ελλάδα μια ελπίδα, ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να απαγκιστρωθούν από το γερμανικό άρμα και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Αυτοί οι νέοι συσχετισμοί που δημιουργούνται στην Ευρώπη, ειδικά μετά τη νίκη του Ολάντ, μπορούν να αποτελέσουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα περιλαμβάνουν και την Ελλάδα. Απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος η χώρα μας να απομονωθεί ή τελικά να μετατραπεί σε Ιφιγένεια της Ευρώπης προκειμένου να σωθούν άλλες προβληματικές χώρες.
Όλα τα παραπάνω θετικά δεν συνεπάγονται ότι ξαφνικά θα ξυπνήσουμε και δεν θα δούμε άλλα Μνημόνια και άλλα μέτρα. Δυστυχώς η χώρα καλείται να περάσει από σκληρή δοκιμασία με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να φτιάξει τα δημοσιονομικά της και θα διεκδικήσει ισότιμη μεταχείριση στην Ευρώπη. Ας μην βαυκαλίζονται ορισμένοι ότι ο Ντράγκι είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον.
Πώς δουλεύει το σχέδιο Ντράγκι
-  Αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά
-  Απεριόριστες παρεμβάσεις χωρίς ανώτατο όριο
-  Αυστηροί όροι που προβλέπονται από το EFSF/ESM θα συνοδεύουν τις αγορές ομολόγων
- Το ΔΝΤ αναλαμβάνει εποπτικό ρόλο και θα συνδιαμορφώνει τους όρους
-  Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης και στην πρωτογενή αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου