Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία
«Η Γαλλία αγωνίζεται να μη θιγεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο "φίλο" υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον αρμόδιο για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπουργό Κωστή Χατζηδάκη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις του με τους Έλληνες αξιωματούχους.
Υπάρχει μία λέξη που είναι κοινή στα στόματα όλων μας, η λέξη «αποφασιστικότητα», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, μία λέξη που επανέλαβε πολλές φορές στην ολιγόλεπτη συνέντευξή του.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση» να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ευχήθηκε «αυτή η βούληση να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που θα επικυρωθεί από το Eurogroup και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Η αίσθησή μας είναι ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Επανερχόμενος στη λέξη «αποφασιστικότητα», είπε ότι «σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, εκσυγχρονισμό της οικονομίας».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια και στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσω της task force, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας ο επικεφαλής βρίσκεται επίσης σήμερα στην Αθήνα.
Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, υπογράμμισε.
Τόνισε εκ μέρους και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι «είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ελπίδα, αν υπάρξει δικαιοσύνη, και ανάκαμψη και αναφέρθηκε στην έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει "φως στο τούνελ"».
Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη ζητάει σεβασμό των δεσμεύσεων, είπε, πρέπει να δούμε και την οικονομική ανάκαμψη, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, αλλά μια καλύτερη ζωή των Ελλήνων.
Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι με Γάλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τον διαβεβαίωσαν ότι είναι δεμένοι με τη χώρα μας και επιθυμούν να παραμείνουν. Αποφασίσαμε μάλιστα, πρόσθεσε, να ενισχύσουμε τους εμπορικούς δεσμούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση ότι η παρουσία του στην Αθήνα είναι σημαντική, για τον ίδιο, για τη Γαλλία, είναι επίσκεψη φιλίας που εκδηλώνεται μάλιστα «σε δύσκολες στιγμές».
«Η Γαλλία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά με την Ελλάδα, επιθυμούσε την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ και σήμερα η Γαλλία αγωνίζεται για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ για ενδεχόμενη θετική αναφορά στην Ελλάδα, στις εργασίες του άτυπου Eurogroup αύριο στη Λευκωσία, απάντησε ότι «είναι πρόωρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου