Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τουρκία: Τζαμί για τη Σχολή της Χάλκης (!) τι επιδιώκει;



Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας στην Κωνσταντινούπολη αναφορικά με το ζήτημα της επανέναρξης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Έλληνας υφυπουργός στην ουσία «άδειασε» τον Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος διέτεινε πως η Άγκυρα θα ανοίξει τη Θεολογική Σχολή με αντάλλαγμα το κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα:

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα το οποίο προβλήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δε συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται», ανέφερε ο υφυπουργός και εξήγησε πως «πολύ απλά θα μπορούσε κανείς να το δει και να το εντοπίσει σε δύο άξονες: στην, αν θέλετε, από όλους εκφρασμένη προσπάθεια καταγραφής και σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ζήτημα που αφορά στην τουρκική πλευρά, και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν κανείς δει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από αυτούς τους δύο άξονες, είναι εύκολο να φτάσει στην απάντηση. Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας.»

Από τη πλευρά μας θα θέλαμε να θέσουμε και μία τρίτη παράμετρο την οποία καλό θα ήταν το ΥΠΕΞ να αναφέρει για το συγκεκριμένο ζήτημα: Ποιος ακριβώς έχει δώσει το δικαίωμα στη Τουρκία (πλην των ιδίων των νεοθωμανών) να μιλάει εξ’ ονόματος των μουσουλμάνων μεταναστών που μένουν στην χώρα μας; Μήπως όλοι αυτοί είναι – και αυτοί, πέραν από Πομάκους και Ρομά στη Θράκη… – Τούρκοι και δεν το ξέρουμε;

Καλό θα ήταν η Αθήνα να μη πέφτει στη παγίδα της Τουρκίας η οποία με το να αυτοαναγορεύεται ως ο «προστάτης» των απανταχού στην Ελλάδα «αδερφών» μουσουλμάνων, το μόνο σκοπό που θέλει να πετύχει είναι να τους χρησιμοποιήσει τη «κρίσιμη στιγμή» ως στοιχείο αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας. Καλό θα ήταν η Αθήνα να προσέξει πολύ με τους χειρισμούς στο συγκεκριμένο θέμα αφού από τέτοιου είδους καταστάσεις μπορούν να προκύψουςν τεράστια προβλήματα εσωτερικής ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου