Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί την οικονομία της Ευρώπης. Στοιχεία σοκ


Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί την οικονομία της Ευρώπης. Στοιχεία σοκ

«Μετά το 2020 θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη η μείωση του εργατικού δυναμικού που θα έχει γεννηθεί στην ΕΕ» συνθέτοντας μια νέα απειλή για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, κ. Λ. Άντορ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν σημειώνει πως το μερίδιο του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 65+ αναμένεται να αυξηθεί σε 23,6% και ο πληθυσμός ηλικίας 20-64 ετών αναμένεται να μειωθεί κατά 12,5 εκατ. (- 4%) τα προσεχή 20 χρόνια. 
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε πως οι προτεραιότητες κλειδιά για την αναχαίτιση των προβλημάτων εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης, η αντιμετώπιση του διαγενεακού προβλήματος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και, η ανάπτυξη πολιτικών για την ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε να πληροφορηθεί τις ενέργειες τις οποίες σχεδιάζει η Επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση.
Απαντώντας στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Ούγγρος Επίτροπος σημείωσε πως η Επιτροπή θα προτείνει, έως το τέλος του 2012, συστάσεις του Συμβουλίου για εγγυήσεις για τη νεολαία και για ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα εξασφαλίζουν στους νέους, είτε έχουν απασχόληση, είτε σπουδάζουν ή καταρτίζονται εντός τεσσάρων μηνών αφότου τελειώσουν το σχολείο, μία θέση ασκουμένου που θα τους προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες για την απόκτηση δεξιοτήτων και πείρας, οι οποίες θα τους φανούν χρήσιμες στην εξεύρεση εργασίας.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, το επίπεδο γονιμότητας που είναι κάτω του επιπέδου αναπλήρωσης και τα αυξημένα ποσοστά οικονομικής εξάρτησης θα απασχολήσουν στο μέλλον ακόμα πιο έντονα τις κοινωνίες μας. Χτίζοντας τις νέες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει επίσης υπόψη, τα εμπόδια και τις προκλήσεις ενός ολοένα και περισσότερο ηλικιωμένου πληθυσμού. Και μεγάλο μέρος των εμποδίων αυτών ξεπερνιέται με την επένδυση στην δια βίου μάθηση και κατάρτιση, την αύξηση των δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού και την λήψη κατάλληλων μέτρων που θα καθιστούν βιώσιμα και λειτουργικά τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου