Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωζώνη: Αντιστρόφως ανάλογα τα επιτόκια δανείων σε Βορρά - Νότο

Ευρωζώνη: Αντιστρόφως ανάλογα τα επιτόκια δανείων σε Βορρά - ΝότοΑντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολουθούν τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στις χώρες του Βορρά της Ευρωζώνης σε σχέση με τις αντίστοιχες στο Νότο, βαίνοντας μειούμενα για τις πρώτες, την ώρα που για τις δεύτερες αυξάνονται.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η κατάσταση αυτή αντανακλά τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο του κόστους δανεισμού.
Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές η ΕΚΤ, τα οποία δείχνουν ότι οι μικρές ισπανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ οι ανταγωνίστριές τους στη Γερμανία πληρώνουν επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην Ισπανία και την Ιταλία για επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ.

ευρώ --με διάρκεια από 1 έως 5 χρόνια-- διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 6,5% και 6,24%, αντίστοιχα, ενώ στη Γερμανία υποχώρησε στο 4,04%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, οπότε άρχισε να δημοσιοποιεί η ΕΚΤ τα σχετικά στοιχεία.

"Η μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων προσφέρει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις επιχειρήσεις του Νότου σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους στο Βορρά", επίσημαίνουν οι FT,. "Αποτελεί επίσης ένα ζοφερό υπόβαθρο για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα συζητήσει σχέδια για παρέμβαση της τράπεζας στις αγορές κρατικών ομολόγων".

Η επίπτωση στις οικονομίες της περιφέρειας από τα υψηλά επιτόκια στον πυρήνα είναι ακόμη πιο αρνητική, επειδή οι χώρες αυτές έχουν ήδη λάβει δρακόντεια μέτρα λιτότητας. Η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι δείχνει η διαφορά στα ονομαστικά επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στην περιφέρεια, αυξάνοντας την απόκλιση στα πραγματικά επιτόκια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Barclays Τζούλιαν Κάλοου.

Ο επικεφαλής πιστοληπτικών αξιολογήσεων χωρών της Fitch, Ντέιβιντ Ρίλει, δήλωσε: "Ο κατακερματισμός επιδεινώνεται. Αν η τάση αυτή αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, θα βρεθούμε μπροστά σε μία ριζική αναδιάταξη της Ευρωζώνης. Ο κατακερματισμός υποσκάπτει όλη τη λογική βάση για το ευρώ και θα μπορούσε τελικά να διευκολύνει τη διάσπασή του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου