Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Άσκηση επιρροής στην Τουρκία ζητά ο Χριστόφιας από τον ΟΗΕ


Άσκηση επιρροής στην Τουρκία ζητά ο Χριστόφιας από τον ΟΗΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία και Έλληνα του ΥΠΕΞ, ενημέρωσε ότι η στασιμότητα των συνομιλίων για το Κυπριακό είναι αποκλειστικά ευθύνη της Τουρκικής πλευράς, δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συζητήσεις έχουν παγώσει.
Ο Χριστόφιας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βουκ Γέρεμιτς να χρησιμοποιήσει το κύρος και την επιρροή του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να υιοθετήσει προσέγγιση συνεργασίας, η οποία θα επιτρέψει αναθέρμανση της προσπάθειας για λύση και επανένωση της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία
Λαχντάρ Μπραχίμι, στον οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα πολιτική λύση στο πρόβλημα. Χριστόφιας και Μπραχίμι εξέφρασαν ανησυχία και αγωνία για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Συρία με τις συνέπειες και τους κινδύνους, που η συνεχιζόμενη αστάθεια εγκυμονεί για την ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι προέβησαν σε ανασκόπηση των επαφών τους στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση Ελλάδας και Κύπρου, λόγω της οικονομικής κρίσης και επεσήμανε ότι θα κληθεί και ο κυπριακός λαός να προβεί σε θυσίες, όπως ήδη κάνει ο ελληνικός λαός. Σημείωσε ωστόσο ότι Ελληνες και Κύπριοι θα δώσουν μάχη ώστε να αναχαιτιστεί η εξουθενωτική επίθεση που δέχονται.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αυτό τον καιρό δίνουν μάχη, με δυναμισμό, αξιοπρέπεια, επιχειρήματα και πειστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου