Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Εντολή Σαμαρά για φορο-ανάσες σε μισθωτούς και συνταξιούχους


Τη μείωση του φορολογικού βάρους των μισθωτών και των συνταξιούχων ως αντιστάθμισμα στο μπαράζ των περικοπών που θα επιβληθούν στο πλαίσιο του «πακέτου» των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,8 δισ. ευρώ θα επιδιώξει η κυβέρνηση μέσω των επικείμενων αλλαγών στο φορολογικό σύστημα.
Το φορολογικό «πακέτο» που αναμένεται να αποφέρει «καθαρά» έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ στους κρατικούς προϋπολογισμούς της διετίας 2013-2014 βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και του
γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρη.
 Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα επιδιώξει να προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν μεταξύ άλλων:
* Μισθωτοί-συνταξιούχοι: O πρωθυπουργός ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων με εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τέσσερα ή τρία με ταυτόχρονη μείωση και του ύψους των φορολογικών συντελεστών.
* Αγρότες: Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι αγρότες από την επικείμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους και του τρόπου φορολόγησής τους. Το εισόδημα των αγροτών προσδιορίζεται σήμερα βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή. Από το νέο έτος ο φόρος τους θα προσδιορίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων – εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν, δεν αποκλείεται όμως το αφορολόγητο όριο να διατηρηθεί τελικά γι’ αυτούς.
* Αυτοαπασχολούμενοι:Προβλέπεται κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και επιβολή ενιαίου φόρου 30% στο σύνολο των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων τους. Ταυτόχρονα, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το 100% των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τις αμοιβές που καταβάλλουν στους εργαζομένους τους.
Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου