Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Θέλουμε αναπτυξιακό πακέτο για να προλάβουμε έκρηξη Σε καλό κλίμα αλλά με ενστάσεις η συνάντηση με την τρόικα. Στο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί

Στουρνάρας: Θέλουμε αναπτυξιακό πακέτο για να προλάβουμε έκρηξη
 Με πολλά ερωτηματικά επί των μέτρων που προτείνει το οικονομικό επιτελείο αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του. Ο Πόλ Τόμσεν δήλωσε πως «ήταν μια καλή συνάντηση» ενώ παράγοντες του ΥΠΟΙΚ διαρρέουν ότι το κλίμα ήταν καλύτερο από την προηγούμενη συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κκ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ζήτησαν εξειδίκευση σε κάποια προτεινόμενα μέτρα ενώ απέρριψαν εξ αρχής το αίτημα για αποφυγή νέων παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας. Ενώ ο Γ. Στουρνάρας ζήτησε μετ επιτάσεως αναπτυξιακό πακέτο για να προλάβει κοινωνική έκρηξη.
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του μακροοικονομικού
σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε να πιέσει για την υλοποίηση των αναπτυξιακών δεσμεύσεων ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να προβεί στην ανακοίνωση ολόκληρου του πλαισίου για την επόμενη διετία με στόχο να μετριαστεί το πολιτικό κόστος και οι κραδασμοί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσουν σε μονομερή ανακοίνωση μέτρων για περικοπές αφήνοντας το θέμα του αναπτυξιακού πακέτου για το μέλλον.
Κάποια από τα μέτρα που τελικά προκρίνονται θα καταγραφούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή.

Πριν από λίγο ξεκίνησε άλλωστε και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Αντώνη Σαμαρά όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα από τη σύκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου