Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΘΗΝΑ Τουρκικά σκάφη για έρευνες στο Αιγαίο

Τις αντοχές και τις ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης δοκιμάζουν τα δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη «Ζεσταίνει» το κλίμα στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς έχει αναγγείλει την έξοδο δύο ερευνητικών σκαφών στο Κεντρικό Αιγαίο, δεσμεύει εκτεταμένες περιοχές για ασκήσεις και με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί το status quo, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Τις αντοχές και τις ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης δοκιμάζουν τα δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη
«Ζεσταίνει» το κλίμα στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς έχει αναγγείλει την έξοδο δύο ερευνητικών σκαφών στο Κεντρικό Αιγαίο, δεσμεύει εκτεταμένες περιοχές για ασκήσεις και με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί το status quo, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Τα δύο ερευνητικά σκάφη, βεβαίως, δεν έχουν αποστολή την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών, αλλά δοκιμάζουν τις αντοχές και τις ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς εστιάζουν στην κρίσιμη περιοχή του 25ου μεσημβρινού, που αποτελεί τη μόνιμη διεκδίκηση της Τουρκίας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Με τη NAVTEX 518 η Τουρκία αναγγέλλει ότι το σκάφος TCG CESME θα πραγματοποιήσει Ερευνα και Διάσωση (ναυαγίου) (Search and Salvage) στις 12 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Αϊ-Στράτη και της Λέσβου. Μια αποστολή αρκετά ασαφής, καθώς η NAVTEX δεν διευκρινίζει τι ακριβώς αναζητά στον βυθό το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο είχε συμμετάσχει στις έρευνες για εντοπισμό του τουρκικού F16 που είχε καταρριφθεί τον Ιούνιο ανοιχτά των ακτών της Συρίας.
Με τη NAVTEX 519 η Τουρκία αναγγέλλει επίσης ότι το ερευνητικό σκάφος TCG CUBUKLU θα εκτελέσει αποστολή χαρτογράφησης από 29 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Λέσβου και της Τενέδου.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την ύπαρξη αγνοούμενου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου - Τενέδου και Ιμβρου, η Τουρκία έσπευσε να δηλώσει με τη ΝΟΤΑΜ Α3021/12 ότι πρόκειται για περιοχή δικής της ευθύνης Search and Rescue (SAR), αμφισβητώντας ουσιαστικά τη δικαιοδοσία της Ελλάδας για επιχειρησιακή ευθύνη SAR σχεδόν σε όλο το Αιγαίο στα όρια του FIR Αθηνών. Με την ευκαιρία, μάλιστα, η Τουρκία δηλώνει ότι τα όρια του FIR δεν αντανακλούν σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία, όπως επισημαίνεται μάλιστα, δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιου είδους κινήσεις παρακολουθούνται με προσοχή από την Αθήνα, καθώς εκδηλώνονται παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας και όλη η «ενεργητικότητά» της έχουν στραφεί στον ζωτικής σημασίας αγώνα που δίνει, ώστε να μην επιτρέψει την ανάπτυξη μιας «κουρδικής Ανοιξης» και στο έδαφός της.
Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου