Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Λαγκάρντ: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Χαμηλότερη των προσδοκιών θα είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε  η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από το Τόκιο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις του Ταμείου για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες.
Η δήλωση αποτελεί προειδοποιητικό καμπανάκι για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε φόβους  και για την οικονομία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν η μεγάλη μείωση των κρατικών δαπανών και η
αύξηση των φόρων, καθώς ι θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο κύκλο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
 Τον Ιούλιο, το ΔΝΤείχε αναθεωρήσει την πρόβλεψη για ανάπτυξης 3,9% το 2013, ενώ για τη χρονιά που τελειώνει η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 3,5%.
Η Λαγκάρντ, μιλώντας στο Τόκιο, δήλωσε τη Δευτέρα: «Συνεχίζουμε να προβλέπουμε μια σταδιακή ανάκαμψη, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιθανώς λίγο πιο αργή από ό, τι είχαμε προβλέψει ακόμα και τον Ιούλιο, όταν και οι προβλέψεις μας κινήθηκαν προς τα κάτω κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών».
Εξέφρασε, βέβαια, την ικανοποίησή για τα μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα από τις χώρες της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο αριθμό των ομολόγων για να ανακουφίσει τις δοκιμαζόμενες οικονομίες των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. «Ήταν σαφώς μια κρίσιμη καμπή», σχολίασε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη παραμένει ακόμα το «επίκεντρο της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου