Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΣΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ Οι εργαζόμενοι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στο σχολειό τους Όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν εισιτήριο, αλλά δεν υπάρχει δρομολόγιο για να επιστρέψουν στα χωριά τους







 Να βρεθεί άμεσα λύση  στο πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη μετακίνησή τους, που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 200 μαθητές του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Καβάλας και του Εσπερινού Γυμνασίου, ζητούν οι σύλλογοι διδασκόντων των δυο σχολείων, οι οποίοι σήμερα για αυτό τον λόγο θα επισκεφθούν τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά. Οι μαθητές των δυο σχολείων, όχι μόνο αναγκάζονται να πληρώνουν εισιτήριο, αλλά επειδή φοιτούν νυχτερινές ώρες, δεν υπάρχει καν τακτικό δρομολόγιο λεωφορείου για να μπορούν τα βράδια μετά το μάθημα να επιστρέψουν στα σπίτια τους!
Ο Σωτήρης Τότης, διευθυντής του εσπερινού ΕΠΑΛ Καβάλας, περιέγραψε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.  Όπως σημείωσε, στο Λύκειο φοιτούν 240 παιδιά και άλλα 60 στο Γυμνάσιο. Από το σύνολο των 300 μαθητών, πάνω από 200 προέρχονται από την περιφέρεια του Νομού, από τα χωριά
της Χρυσούπολης, της Ελευθερούπολης, από Πέραμο, από Κεραμωτή…
Το αστικό και το υπεραστικό ΚΤΕΛ επειδή δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή χρονιά, δεν κάνουν δωρεάν μεταφορά των μαθητών για όλα τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως δεν πραγματοποιούν και ειδικά μαθητικά δρομολόγια. Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες για όλους τους μαθητές, αλλά ειδικά για τους μαθητών των εσπερινών σχολείων είναι πιο οξυμένες. Αυτοί οι μαθητές υποχρεώνονται τώρα να πληρώνουν μισό εισιτήριο για να πηγαίνουν το απόγευμα στο σχολείο τους, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικό ποσό.
Το κυριότερο όμως είναι ότι επειδή τελειώνουν από το σχολείο αργά το βράδυ, εκείνη την ώρα δεν υπάρχουν καν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων για να γυρίσουν στα σπίτια τους. Όπως είπε και ο κ. Τότης «είναι παιδιά που δουλεύουν όλη την ημέρα για να τα βγάλουν πέρα αυτά και οι οικογένειές τους και δίνουν μεγάλο αγώνα για να έρθουν στο σχολείο».
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα «μερικά παιδιά από τη Γραβούνα  που προχθές έμειναν στο σχολείο και δεν είχαν τρόπο να φύγουν το βράδυ. Το τελευταίο λεωφορείο για Χρυσούπολη είναι 9.30 το βράδυ και το κουδούνι για το σχόλασμα κτυπά στις 10.10 το βράδυ. Τελικά βρέθηκαν κάποιοι που είχαν αυτοκίνητα και πήγαιναν προς εκείνη την περιοχή και τους πήραν».
Ο διευθυντής τόνισε πως «είναι απαράδεκτο να δουλεύουν τα παιδιά την ημέρα για 15 ευρώ, να έρχονται στο σχολείο και μετά για να πάνε στα σπίτια τους στα διάφορα χωριά να πρέπει να παίρνουν ταξί και να πληρώνουν 20 και 25 ευρώ. Είναι θέμα επιβίωσης για αυτά. Και τελικά είναι και θέμα επιβίωσης των σχολείων. Είναι βέβαιο πως αν δεν βρεθεί λύση, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο. Και χωρίς μαθητές δεν υπάρχει σχολείο»…
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά έχουν στείλει επιστολή και στο ΚΤΕΛ ζητώντας να μην πληρώνουν εισιτήριο οι συγκεκριμένοι μαθητές και να βρεθεί άμεσα μια λύση, να υπάρξει μια εξαίρεση για αυτούς.
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου