Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πεπεισμένος περί εμπρησμού ο Π. Ντικούδης

Πεπεισμένος περί εμπρησμού ο Π. Ντικούδης
Οι δυνάμεις της Π.Υ. βρισκόταν αλλού όταν καιγόταν η Χωράφα
Πεπεισμένος εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειακός διοικητής ΑΜΘ Παναγιώτης Ντικούδης, πως η πυρκαγιά που ξέσπασε στη συνοικία της Χωράφας το απόγευμα της Πέμπτης, οφείλονταν σε εμπρησμό. Συγκεκριμένα για το περιστατικό ο κ. Ντικούδης δήλωσε: «Εκείνος που έβαλε τη φωτιά γνώριζε ότι η υπηρεσία μας ήταν απασχολημένη σε άλλα σημεία. Τα μισά υπηρεσιακά οχήματα βρισκόταν στην περιοχή των Κρηνίδων, όπου διενεργούσαν την κατάσβεση άλλης φωτιάς, που είχε εκδηλωθεί την προηγούμενη ημέρα.
Η ανταπόκριση της υπηρεσίας θα γινόταν σε πρώτη φάση με δύο οχήματα, αφού άλλα δύο από τα οχήματα βρισκόταν στις Κρηνίδες. Μέχρι να σπεύσουν επί τόπου οι δυνάμεις από την Ελευθερούπολη και τη Χρυσούπολη θα μεσολαβούσε κάποιο χρονικό διάστημα περίπου 15 λεπτών.
Όταν λοιπόν ειδοποιήθηκε η υπηρεσία για να επέμβει, έσπευσε με δύο οχήματα. Το ένα προσέγγισε από την πλευρά των κατοικιών και το δεύτερο από την πλευρά του Κουλέ. Στη συνέχεια κι εφόσον
κατέφθασαν οι υπόλοιπες δυνάμεις και οι υδροφόρες του δήμου, τότε η διαδικασία έγινε ευκολότερη. Εάν λοιπόν βρισκόταν στην πόλη το σύνολο των υπηρεσιακών οχημάτων η κατάσβεση θα ήταν εγκαιρότερη κι αντί των σαράντα στρεμμάτων που κάηκαν, θα καίγονταν μόνο τέσσερα για παράδειγμα.
Εκείνο που στάθηκε καθοριστικός παράγοντας ήταν η αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα, ο οποίος γύρισε προς την πλευρά της καμένης περιοχής. Αυτό μας έδωσε χρόνο κι έτσι έφτασαν οι υπόλοιπες δυνάμεις επομένως η κατάσταση διαμορφώθηκε υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.
Διαθέτουμε ορισμένα στοιχεία, που δεν είναι μεν ανακοινώσιμα, αλλά που μας οδηγούν στο συμπέρασμα του εμπρησμού. Η εκδήλωση της πυρκαγιάς άρχισε από μία εστία στου Κόντη και σε πολύ μικρή απόσταση από το συνοικιακό δρόμο. Πολλοί ήταν οι φορείς που μας βοήθησαν στη διαδικασία της κατάσβεσης. Η Διασωστική Ομάδα, ο Ερυθρός Σταυρός και πλήθος άλλων συλλόγων, τους οποίους θερμά ευχαριστώ, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια που πρόσφεραν μεμονωμένοι πολίτες».
Επί 48 ώρες προβλέπονταν να παραμείνουν στο σημείο δυνάμεις της Π.Υ. και παρά το γεγονός ότι νέα φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στο Βουνοχώρι. Για τα περιστατικά πυρκαγιών σε κτηνοτροφικές περιοχές ο κ. Ντικούδης αποφάνθηκε ότι οφείλονται σε εμπρησμούς κτηνοτρόφων, οι οποίοι προσπαθούν να διανοίξουν δρόμους ώστε να περνούν τα κοπάδια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου