Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ Ομπάμα: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το φόνο των Αμερικανών

Ομπάμα: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το φόνο των Αμερικανών
Οσοι βλάπτουν Αμερικανούς θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, τόνισε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τελετή υποδοχής των σορών του πρεσβευτή Κρίστοφερ Στήβενς και των τριών διπλωματών που έχασαν τη ζωή τους στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, την ώρα που φουντώνει το αντιαμερικανικό μένος στις χώρες του αραβικού κόσμου και της Αφρικής.Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχάσουν τις θυσίες που έκαναν οι τέσσερις Αμερικανοί που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Λιβύη.
Μιλώντας στην τελετή επαναπατρισμού των σορών τους ο Ομπάμα εξήρε τον πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς, τον διπλωμάτη Σον Σμιθ και τους αξιωματούχους ασφαλείας Ταϊρόν Γουντς και Γκλεν Ντόχερτι που έδωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν άλλους, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο τους θα
συνεχιστεί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα αποσυρθούν ποτέ από τον κόσμο. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που κάθε άνθρωπος αξίζει», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό ήταν το έργο τους στη Βεγγάζη. Αυτό είναι το έργο που θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό και υπογράμμισε ότι οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια στις διπλωματικές αποστολές.
«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς που εργάζονται στο εξωτερικό, είτε αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις διπλωματικές μας αποστολές, είτε να συνεργαστούμε με τις χώρες υποδοχής -που έχουν υποχρέωση να προσφέρουν ασφάλεια- και ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι βλάπτουν Αμερικανούς θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», σημείωσε ο Ομπάμα.
Παρούσα στην τελετή ήταν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία τόνισε ότι οι χώρες της Αραβικής Άνοιξης δεν απελευθερώθηκαν από «την τυραννία ενός δικτάτορα» για να περάσουν σε αυτή «του πλήθους», αναφερόμενη στις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον μουσουλμανικό κόσμο.
«Οι λαοί της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Υεμένης και της Τυνησίας δεν αντάλλαξαν την τυραννία ενός δικτάτορα με την τυραννία του πλήθους», κατήγγειλε η Κλίντον.
Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρχε καμία «πληροφορία βάσει της οποίας θα μπορούσαμε να δράσουμε» πριν την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ διαβεβαίωσε ότι «δεν είχαμε λάβει καμία πληροφορία» σχετικά με μια τέτοια επίθεση πριν την Τρίτη, ενώ χαρακτήρισε ψευδείς τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.
«Το άρθρο αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε ο Κάρνεϊ. «Δεν υπήρχε καμία πληροφορία την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε χρησιμοποιήσει για να αποφευχθούν αυτές οι επιθέσεις».
Η εφημερίδα The Independent ανέφερε σε άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στην κατοχή του 48 ώρες πριν την επίθεση στη Βεγγάζη αξιόπιστες πληροφορίες που ανέφεραν ότι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ενδέχεται να γίνουν στόχος επιθέσεων.
Ο Κάρνεϊ σημείωσε ότι οι επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ σχετικά με την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στη Μέση Ανατολή περιέχει λανθασμένα στοιχεία και έχει στόχο να κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Τέλος, και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Πολ Ράιαν κατηγόρησε σήμερα τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για έλλειψη ηγεσίας στον αραβικό κόσμο.
Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ο Ράιαν εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη και ακόμη τριών διπλωματικών υπαλλήλων.
«Όλοι μας παρακολουθούμε τα γεγονότα στενά, αλλά γνωρίζουμε ποιον αντιμετωπίζει η Αμερική. Πρόκειται για εξτρεμιστές που δρουν βάσει του εκφοβισμού και της βίας», σημείωσε ο Ράιαν.
«Εν μέσω όλων αυτών των απειλών και των κινδύνων αυτό που δεν βλέπουμε είναι μια σταθερή και συνεπής αμερικανική ηγεσία», κατήγγειλε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι ο Ρόμνεϊ θα ασκήσει πιο σταθερή εξωτερική πολιτική.
Σύσταση προς το YouTube
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ep;ishw ότι ζήτησε από τον ιστότοπο YouTube να εξετάσει το περιεχόμενο της αντιισλαμικής ταινίας που έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων κατά αμερικανικών συμφερόντων στον μουσουλμανικό κόσμο ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τους όρους χρήσης του ιστότοπου.
«Επικοινωνήσαμε με το YouTube για να τους επιστήσουμε την προσοχή στο βίντεο και να τους ζητήσουμε να ερευνήσουν αν παραβιάζει τους όρους χρήσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομ Βίτορ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε εκτιμήσει ότι η προβολή της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» (Innocence of Muslims) δεν μπορεί να απαγορευθεί από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας του πρώτου άρθρου του αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου