Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο «Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα τονίσουμε ξεκάθαρα τι μπορούμε να κάνουμε στην πορεία ένταξης στην ΕΕ, από την οποία δεν αναμένουμε να θέτει στόχους που συνεχώς αλλάζουν» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ερμηνεύθηκε εσφαλμένα. Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο» τόνισε ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα
«Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, μετά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, κατά την οποία έλαβε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ισχυρή στήριξη στην προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ.
«Τα μηνύματα και από τη δική μας πλευρά και από την πλευρά της ΕΕ είναι πολύ σαφή» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.
«Η ΕΕ χαιρετίζει τις θέσεις της σερβικής κυβέρνησης όσον αφορά τη συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας. Τονίζουν σαφώς ότι η ενσωμάτωση στην ΕΕ θα εξαρτηθεί περισσότερο από τη Σερβία, δηλαδή από την εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του περασμένου έτους» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας διευκρίνισε ότι αυτό αφορά κυρίως τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και «τα ορατά σημάδια εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας», κάτι που προϋποθέτει εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί και προσπάθεια να υπάρξουν συμφωνίες για τα υπόλοιπα ζητήματα του τεχνικού διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), η οποία θα πρέπει να είναι παρούσα σε όλη την περιοχή του Κοσόβου.
Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της Σερβίας θα αποσαφηνίσει τι μπορεί να κάνει για όλα αυτά και από την πλευρά της ΕΕ αναμένουμε να μη θέτει στόχους που συνεχώς αλλάζουν».
«Δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι και νέοι όροι για τη Σερβία, όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Σερβία αναμένει από την ΕΕ να δηλώσει με σαφήνεια ποιο είναι το τέρμα της κούρσας που τρέχουμε» πρόσθεσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου