Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόβλημα χρέους και η Γερμανία παρά την ανάπτυξη!




Όταν μετά από τόσα χρόνια αναπτυξιακής πορείας (πέρσι 3%) και εξαγωγικής φρενίτιδας δεν κατορθώνεις να μειώσεις το δημόσιό σου χρέος το οποίο αντί να μειώνεται αυξάνεται, τότε είναι προφανές ότι δεν αποτελείς και τόσο πρότυπο, τουλάχιστον όσο αυτοδιαφημίζεσαι…

Το σχετικό ρεπορτάζ το φιλοξενεί η ίδια η Deutsche Welle, απόδειξη ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί κατά βάθος ανησυχούν και μάλιστα αρκετά για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Όταν μάλιστα το ποσοστό του χρέους επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανέρχεται στο 83%, τη στιγμή που η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ως ανώτατο όριο το 60%, κάποιοι θα αρχίσουν να φωνάζουν… «δάσκαλε που δίδασκες».



Σύμφωνα με αυτό, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ όπως έδειξαν τα στοιχεία του 2011.

Το ακριβές νούμερο ήταν 2.025.400.000.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής «Destatis». Το χρέος αντιστοιχεί σε ποσό 24.771 ευρώ για κάθε Γερμανό πολίτη.

Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος, καθώς ανέρχεται στα 1,28 τρισεκατομμύρια ευρώ, αν και το Βερολίνο κατόρθωσε και το «μάζεψε» κατά 0,6% τον περασμένο χρόνο.

Το υπόλοιπο βαραίνει τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων που προσθέτουν 2,5% στο χρέος και άλλο ένα 4,9% από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για το 2012 οι προβλέψεις μιλούν ότι το χρέος θα ξεπεράσει τα 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, αν πιστέψουμε την ακρίβεια των υπολογισμών του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Οικονομικών του Κιέλου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δανειστεί φέτος 32,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά του χρόνου ο δανεισμός να πέσει κατακόρυφα στα 18.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, οι γερμανοί ευελπιστούν ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν επιτόκια δανεισμού μικρότερα του 2%.

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου