Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μεθοδεύσεις του Ερντογάν για «άλωση» των κατεχομένων Φτιάχνει θρησκευτικές σχολές και επιδιώκει προσάρτηση


Φωτογραφία
Τη μετατροπή των κατεχομένων σε ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας υπό τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν καταγγέλλει ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κομματος, Οζκάν Γιοργκαντσίογλου. Κατήγγειλε τις προσπάθειες της Τουρκίας για μετατροπή των κατεχομένων σε μια συντηρητική κοινωνία όπως την οραματίζεται ο Ερντογάν αλλά και για προσπάθειες προσάρτησης. Και όλα αυτά σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, με την ανοχή του κατοχικού καθεστώτος και της κυβέρνησης ελέω θέσεων.
Ο ηγέτης του ΡΤΚ ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση «κάνει προσπάθειες για να εισαγάγει τη συντηρητική επιρροή της» στα κατεχόμενα «με το άνοιγμα θρησκευτικών σχολών» τα οποία όπως επισημαίνει δεν επιτρέπονται από τη «νομοθεσία» του ψευδοκράτους. 
 
Σύμφωνα με τον Γιοργκαντσίογλου η ψευδοκυβέρνηση κλείνει τα μάτια της προκειμένου να διατηρηθεί στη θέση της και υπογράμμισε πως οι Τουρκοκύπριοι είναι εξοργισμένοι με αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, το πρώτο θρησκευτικό κολέγιο στα κατεχόμενα θα ανοίξει φέτος και το οποίο αποτελεί συνέχεια του ανοίγματος έδρας στο «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής. Στα κατεχόμενα εκφράζεται έντονη αντίδραση για το άνοιγμα τέτοιων σχολών και κατηγορούν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κρύβεται πίσω από τις ενέργειες αυτές στηριζόμενοι στις δηλώσεις του περί «ανατροφής μιας γενιάς από ευσεβείς».
 
Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΡΤΚ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας των Έρογλου και Κουτσιούκ «είναι ανήμπορο να λάβει μια ισχυρή στάση έναντι των επιβολών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου η τουρκική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει ανεμπόδιστα ό,τι θέλει» στα κατεχόμενα.
 
Σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο ηγέτης του ΡΤΚ ανέφερε σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι οι συνομιλίες αναμένεται να εντατικοποιηθούν μετά τις εκλογές του ερχομένου Φεβρουαρίου. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία ο Γιοργκαντσίογλου είπε ότι «δεν υπάρχει νομική βάση για προσάρτηση» αλλά «μπορεί να δημιουργήσουν μια ντε φάκτο προσάρτηση». 
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου