Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σμιτ προς Μέρκελ: Δική σου η ευθύνη που σε σατιρίζουν με σβάστικα

Για διαχείριση τη ευρω-κρίσης με "εθνικό εγωισμό" κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Υποστήριξε μάλιστα ότι, εάν σήμερα στα ΜΜΕ των ευρωπαϊκών χωρών η κυρία Μέρκελ σατιρίζεται με την σβάστικα, "είναι εν μέρει δική της ευθύνη".

Την κυρία Μέρκελ υπερασπίστηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην ίδια εκπομπή, εκφράζοντας την πεποίθησή του για τον "υψηλό ορθολογισμό" της, αλλά και για την προθυμία της να δράσει. Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι πολλές γειτονικές χώρες συμφωνούν σήμερα με τη Γερμανία, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι στο παρελθόν οι Γερμανοί έπρεπε, στη βάση της «λύπης και της ντροπής», αλλά και της έννοιας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου των γειτόνων τους να λένε, "δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι δολοφόνοι» και τόνισε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο. "Διότι έχουμε ήδη σκοτώσει μαζικά έξι εκατομμύρια Εβραίους", δήλωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Γερμανία αναζητεί εκ νέου κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη.

Ο κ. Σμιτ τάχθηκε πάντως κατά ενός δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι εκείνοι, οι οποίοι ασχολούνται εντατικά και επαγγελματικά με το θέμα, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου