Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

«Χοντραίνει» το παιχνίδι στη Λευκωσία – Ισπανία και Ελλάδα στο επίκεντρο

stournaras3Φαίνεται πως η βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει όλα τα μέτωπα, να λάβει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να πάει στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου με επίσημο αίτημα την διετή παράταση, δεν αρέσει σε μερικούς κύκλους της ΕΕ.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών εμμένει στην σκληρή γραμμή για την Αθήνα με την υποστήριξη έξι χωρών της ευρωζώνης, και επιδιώκει να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο την συζήτηση για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σόιμπλε λειτουργεί σε άλλο μήκος κύματος από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και φέρεται να
έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με συγκεκριμένους εκπροσώπους της τρόικας.
Η στάση των Μόρς, Μαζούχ και Τόμσεν τις τελευταίες ημέρες δεν προκάλεσε μόνο απορίες στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε υψηλόβαθμα στελέχη του eurogroup, που σήκωσαν το τηλέφωνο και ζήτησαν από τον επικεφαλής της EFC/EGW , Τομάς Βρύζα, να δώσει εξηγήσεις.
Οπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, οι αξιωματούχοι ήθελαν να ενημερωθούν «εάν τα όσα γράφουν τα ελληνικά μέσα αναφορικά με απαιτήσεις για εξαήμερα και 13ωρη εργασία, αληθεύουν».
«Πως είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με την νομοθεσία της ΕΕ;» διερωτήθηκε ένας εκ των αξιωματούχων.
Δεν είναι γνωστό τι απαντήσεις έλαβαν από τον κ. Βρύζα όμως μετά τα εν λόγω τηλεφωνήματα δημιουργήθηκε η «αίσθηση» ότι όντως υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή της απόφασης για την δόση που ήταν προγραμματισμένο να ληφθεί στο eurogroup του Λουξεμβούργου στις 8 Οκτωβρίου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
1. Ακόμα και να μην είναι έτοιμη η έκθεση μπορεί το eurogroup να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και να εκταμιεύσει την δόση μέσα στον Οκτώβριο και σίγουρα πριν την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Γιατί λοιπόν η «τάση» για αναβολή τον Νοέμβριο;
2. Ποιοι τελικά δίνουν εντολές στα στελέχη της τρόικας; Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κινητήριος δύναμη για τη σκληρή στάση είναι το γερμανικό υπουργείο οικονομικών και οι χώρες που συναθροίζονται πίσω από αυτό. Η Γερμανία όμως δεν είναι προϊστάμενος των τροϊκανών.
Ετσι γεννάται το ερώτημα τι ρόλο έχουν στις εξελίξεις οι Ολι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κ. Λαγκάρντ και γιατί ενώ οι ίδιοι κάνουν πολιτικές δηλώσεις στήριξης και αλλαγής κλίματος, «αφήνουν» τους υφισταμένους τους να διατηρούν «σκληρή» γραμμή;
ΔΝΤ, Γαλλία και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα ήθελαν συνολική λύση στο θέμα της Ελλάδας στην Σύνοδο του Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης, δηλαδή ενός «τρίτου πακέτου» που όλοι γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί η χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιμήκυνση, αλλά και η ελάφρυνση του χρέους που μπορεί να έχει τη μορφή μεταφοράς της αποπληρωμής ομολόγων, μείωσης των επιτοκίων, επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ή ακόμα και «κουρέματος» των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Ολα αυτά η Γερμανία, για εσωτερικούς λόγους θέλει να τα αποφύγει και σίγουρα δεν συζητάει την προοπτική νέου πακέτου. Η εκταμίευση της δόσης λοιπόν είναι ένα «αγκάθι» μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.
Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο με την - φανερή πλέον - διάσταση απόψεων μεταξύ του Πολ Τόμσεν και των ευρωπαίων εκπροσώπων της τρόικας καθώς ο καθένας επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με διαφορετικά αιτήματα και «φιλοσοφία». Αρα θα έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στις εκθέσεις που θα κατατεθούν.
Επιπλέον, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι εάν δεν υπάρχει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και νέοι πειστικοί τρόποι χρηματοδότησης, το Ταμείο θα σταματήσει της εκταμιεύσεις των δόσεων και ίσως αποχωρήσει από Ελληνικό πρόγραμμα. Αλλωστε η βιωσιμότητα του χρέους είναι απαράβατος όρος για να συνεχίσει την συμμετοχή στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Υπό αυτό το πρίσμα, αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ κ. Θ. Κατσάμπα στην WSJ για την ανάγκη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να μιλήσει για ανακρίβειες στην απόδοση των απόψεων του.
Σε κάθε περίπτωση, μια γεύση των διαφορετικών αντιλήψεων που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών θα λάβει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας από τους ομολόγους του αλλά και από τις διμερείς επαφές που θα έχει.
Ο έλληνας υπουργός οικονομικών θα παρουσιάσει το περίγραμμα από το ελληνικό πακέτο μέτρων που συζητείται τώρα αλλά θα ετοιμαστεί να ακούσει και το πρώτο «πόρισμα» που θα παρουσιάσει η τρόικα, η οποία επίσης βρίσκεται στην Λευκωσία.
(πηγή: euro2day)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου