Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Το χάσμα βορρά – νότου δεν είναι μόνο οικονομικό

Σημαντικές ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες εκπαίδευσης μεταξύ των κρατών μελών αλλά και στο εσωτερικό των «27» διαπιστώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχει χάσμα μορφωτικού επιπέδου μεταξύ Βορρά και Νότου, με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου να εντοπίζονται σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης και ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Αντίθετα, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι γεωγραφικές ανισότητες στην εκπαίδευση εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις δεσμεύσεις των κρατών μελών για την προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η πρώτη αυτή έκθεση της Επιτροπής καλεί τις χώρες της ΕΕ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων.

Η έκθεση δείχνει ότι οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα master's ή ισοδύναμο) βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Βόρεια Ισπανία και την Κύπρο. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τσεχία. Στην έκθεση τονίζονται επίσης σημαντικές περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά τη συμμετοχή των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση.
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου