Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έχουν βαλτώσει οι επαφές ΕΕ-Τουρκίας ελέω Κύπρου

Έχουν βαλτώσει οι επαφές ΕΕ-Τουρκίας ελέω Κύπρου Στον «πάγο» έχουν μπει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των «εντατικών» επαφών των Βρυξελλών με την Αγκυρα.

«Παραδέχομαι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη διεύρυνση έχουν σχεδόν διακοπεί» εξαιτίας των διαφορών για την Κύπρο, δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ, μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Παράλληλα ζήτησε τη διατήρηση «συστηματικών και εντατικών επαφών» με την Τουρκία,

την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2013.

Όπως υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της Ε.Ε. συνεχίζονται παρά τα αισθήματα κόπωσης που κυριαρχούν σε μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης. «Η διεύρυνση συνεχίζεται», κυρίως προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, μία περιοχή όπου «όλες οι χώρες δεν έχουν παρά μία ελπίδα: να ενταχθούν μία ημέρα στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε.

Μετά τη Σλοβενία το 2004, η Κροατία θα είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίας που θα ενταχθεί στην Ενωση, ενώ έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και η Σερβία επιδιώκει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου