Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Γεμίζει με ακίνητα ο φάκελος του Ακη



Ατελείωτα είναι τα νέα στοιχεία που προστίθενται καθημερινά στη δικογραφία για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της εντός του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έχουν εντοπίσει νέα ακίνητα και λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αναμένεται, εφόσον προκύψει από την ανάκριση ότι πρόκειται για προϊόντα που προέρχονται από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Τα νέα ακίνητα που βρέθηκαν, όπως εκτιμούν οι ανακριτές, συνδέονται με επτά κατηγορουμένους στην υπόθεση. Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε έγινε γνωστό ότι έχουν βρεθεί και 10 νέες εταιρίες, έπειτα
από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής, οι οποίες λειτουργούσαν ως οχήματα για τη διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Σημειώνεται ότι η αξία των ακινήτων, που έχουν βρεθεί και κατασχεθεί έως σήμερα, εκτιμάται πάνω από 10.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση για τη ζημία που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες φέρεται να τέλεσαν ο πρώην υπουργός και οι συγκατηγορούμενοί του, ενώ στην ίδια κίνηση έχουν προβεί και Ελληνες φορολογούμενοι μέσω ενώσεων.

Εν τω μεταξύ, τα εκατοντάδες έγγραφα που κατασχέθηκαν από το αρχείο του πρώην υπουργού, το οποίο διατηρούσε στο γραφείο του στην Κομνά Τράκα στη Κυψέλη, εξακολουθούν να τροφοδοτούν με νέα στοιχεία την ανάκριση.

Μεταξύ αυτών, εντυπωσιακές είναι οι προεκλογικές δαπάνες του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς, όπως έχει αναφέρει στον ανακριτή και ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, να εκλεγεί βουλευτής προκειμένου να χαίρει της βουλευτικής ασυλίας (το 2007). Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός δαπάνησε στον προεκλογικό του αγώνα «ποσό 100.000 ευρώ σε “Γύφτο Μπάκα”, 30.000 για “Ρωσοπόντιους εδώ”, 350.000 ευρώ για “789 εισιτήρια Ρωσοπόντιων από Ρωσία”, 230.000 ευρώ ευρώ για “1.150 διαρκείας ΠΑΟΚ”, 140.000 ευρώ για “Ακριτίδη”, 50.000 ευρώ για “Φιλοθέου”, 50.000 για “εκδήλωση Ι.Μ.Β.” και 80.000 για “επιπλέον 160 απόψε από Ρωσία”».

Τις υπέρογκες αυτές δαπάνες είχε επιβεβαιώσει και ο Ζήγρας στη συμπληρωματική απολογία του, αναφέροντας ότι ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός είχε δώσει πάνω από 2.500.000 ευρώ για να εξαγοράσει ψήφους Ρωσοπόντιων από την Κύπρο και Τσιγγάνων, καθώς και για να τους προσφέρει διάφορες παροχές, όπως εισιτήρια για τους αγώνες του ΠΑΟΚ.

Μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες οι υπάρχοντες αλλά και νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να βρεθούν τετ α τετ με τους ανακριτές της υπόθεσης, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για όσα έχουν προκύψει από την εξάμηνη δικαστική έρευνα. Τελευταίος θα βρεθεί ενώπιόν τους ο πρώην υπουργός, ο οποίος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τις εταιρίες, τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με το πρόσωπό του.


Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου