Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τουρκία: Διεθνές συνέδριο με θέμα την αραβική άνοιξη και ειρήνη στη Μ. Ανατολή

http://www.yeniozgurpolitika.org/wene/news/5390.jpg
"Η ισχυρή έκφραση της λαϊκής βούλησης, η διεκδίκηση αλλαγών, η καταγγελία των καταπιεστών , αποτελεί μέρος της παράδοσης της περιοχής και είναι ένα εξαιρετικά φυσικό φαινόμενο", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογαν απευθυνόμενος σε διεθνές συνέδριο με θέμα "Η αραβική άνοιξη και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή: ισλαμική και χριστιανική προοπτική", που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Πόλη.
"Αυτό που δεν είναι φυσικό, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, είναι η ωμότητα της καταπίεσης και η αγνόηση της λαϊκής επιθυμίας από τα καθεστώτα της περιοχής", είπε ακόμα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός. "Αυτό που έγινε, έγινε, μοιραία και η ιστορία των χωρών αυτών έχει αρχίσει τώρα να ρέει στην κοίτη του ποταμού", είπε ο κ. Ερντογάν που τόνισε ότι "θα ήταν άδικο και λάθος να περιμένουμε από τα νέα καθεστώτα που δημιουργούνται να λύσουν όλα τα προβλήματα αμέσως".

"Όλοι πρέπει να προσφέρουμε κάτι στις νέες αυτές κυβερνήσεις", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσέθεσε "είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι τα νέα αυτά καθεστώτα θα στηρίξουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα". "Οι ηγεσίες της περιοχής θα πρέπει να φροντίσουν ειδικότερα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και των πολιτών που στερούνται προνομίων", πρόσθεσε.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Τουρκικό Θρησκευτικό Ίδρυμα, το Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

Περίπου 200 αξιωματούχοι και διανοούμενοι από 23 χώρες, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη τη Σαουδική Αραβία και το Βατικανό, συζήτησαν τις αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή και την βόρειο Αφρική.

Στις συζητήσεις συμμετείχε ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Γκορμέζ, ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμιν Πιέρ Τζεμάγιελ, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, και πολλοί γνωστοί και παγκοσμίως αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε περισσότερο στη θέση της θρησκείας στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. θέματα, όπως το αν θα μπορούσε η μεγάλη παράδοση της συνύπαρξης και του θρησκευτικού πλουραλισμού να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας δίκαιης και ειρηνικής τάξης στην περιοχή, και ο ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι μουσουλμανικές και χριστιανικές κοινότητες και οι πνευματικοί ηγέτες τους στην κοινωνική ειρήνη και τη νέα αρμονία στην περιοχή, συζητήθηκαν σε τέσσερις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν.

Οι ομάδες εργασίας ασχολήθηκαν ειδικότερα με την "Αραβική αναγέννηση και τις σχέσεις Χριστιανών-Μουσουλμάνων", τον "Θρησκευτικό πλουραλισμό", τις "Θρησκευτικές και εθνικές ταυτότητες, και τις σχέσεις Μουσουλμάνων-Χριστιανών", τις "Κοινωνικές αλλαγές και τη θρησκευτική καθοδήγηση".

Τα συμπεράσματα των συζητήσεων του συνεδρίου κατέληξαν στο ότι οι αραβικές εξεγέρσεις αποτελούν πλέον σημείο τομής για την ιστορία της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου.Οι λαοί που αναζητούν δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρέπεια άνοιξαν ήδη μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της περιοχής και η νέα αυτή περίοδος φέρνει μαζί τις νέες δυναμικές, αλλά και παλιές και νέες απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου