Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πάτησε σε νάρκη ο Στουρνάρας, που βάλλεται πια από παντού



Ενας ελιγμός της τελευταίας στιγμής του πρωθυπουργού και των αρχηγών Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη έσωσε την κυβέρνηση από την πρώτη μεγάλη ήττα της στη Βουλή. Ο πανταχόθεν βαλλόμενος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάτησε... νάρκη που δεν εξερράγη, μια και απεσύρθη άρον άρον η τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Και αυτό, την ώρα που δύο εβδομάδες νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τη χαρακτήριζε απαραίτητη για να μην υπάρξει πρόβλημα ακυρότητας! Και μπορεί η κυβέρνηση να απέφυγε χθες την τελευταία στιγμή το ρήγμα, αφού η ΔΗΜ.ΑΡ. και μεμονωμένοι βουλευτές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απειλούσαν ότι θα
καταψηφίσουν, βγαίνει όμως εντελώς εκτεθειμένη από τέτοιου είδους κοινοβουλευτικές παλινωδίες.

Το πρόβλημα είχε προκύψει από μια διάταξη στο σχέδιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, σύμφωνα με την οποία για να είναι έγκυρη η συμφωνία η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να την υπογράψει ως τα μέσα Απριλίου. Μεσούσης όμως της προεκλογικής περιόδου κανένας δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά διά του κ. Στουρνάρα να υπογράψει στις 22 Αυγούστου. «Το Νομικό Συμβούλιο με συμβούλευσε να υπογράψω τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το μόνο που μου είπε είναι ότι πρέπει να καταθέσω στη Βουλή μια διάταξη σε έναν νόμο που να αναφέρει ότι η σύμβαση αρχίζει από τη στιγμή που υπογράφτηκε και από τα δύο μέρη. Να αρχίσει δηλαδή από τις 22 Αυγούστου για να μην έχουμε προβλήματα ακυρότητας» είχε πει στην αρμόδια επιτροπή ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζοντας απολύτως τυπική τη ρύθμιση.

Χθες ωστόσο, μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία και την απειλή της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, όλα άλλαξαν. Το Περιστύλιο της Βουλής άρχισε να βράζει από νωρίς το πρωί, ενώ στα πηγαδάκια υψηλόβαθμα στελέχη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μετράνε τα κουκιά και να βολιδοσκοπούν προθέσεις ύποπτων βουλευτών, κυρίως όσων δεν είχαν ψηφίσει τον περασμένο Απρίλιο την κύρωση του σχεδίου συμβιβασμού με τη Siemens.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζητώντας τους την απόσυρση της ρύθμισης, προκειμένου «να μην αναπαράγονται η συνωμοσιολογία και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης». Ο κ. Βενιζέλος φέρεται μάλιστα ότι τους διαβεβαίωσε ότι δεν προκύπτει νομικό πρόβλημα ή θέμα ακυρότητας, με τους Α. Σαμαρά και Β. Μεϊμαράκη να συμφωνούν ότι η απόσυρση της τροπολογίας είναι η πιο συνετή επιλογή.

Αυτό ωστόσο που φαίνεται ότι βάρυνε στην απόφαση για απόσυρση δεν ήταν τίποτα άλλο από τη βούληση να μην εμφανιστεί η εικόνα μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν θα ήταν ενωμένη. Κι αυτό γιατί πέρα από τη ΔΗΜ.ΑΡ. οι ηγεσίες των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ανησύχησαν χθες έντονα για το τι πρόκειται να πράξουν βουλευτές όπως οι Γ. Βλάχος, Κ. Γκιουλέκας, Μ. Βαρβιτσιώτης από τη Ν.Δ. και Μ. Μπόλαρης και Γ. Δριβελέγκας από το ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι κι ενώ η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για τις 12, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανέβηκε στο βήμα για να ανακοινώσει την απόσυρση της τροπολογίας και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα! Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η διάταξη είχε εισαχθεί προκειμένου να καλυφθεί νομική ασάφεια, που θα έδινε το δικαίωμα στην εταιρία Siemens να αμφισβητήσει τη συμφωνία. «Ομως η Siemens, με επιστολή της, αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι στη συμφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος της, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να ψηφιστεί νέα διάταξη. Πέφτουν άρα στο κενό τα επιχειρήματα της δημαγωγίας και συνωμοσιολογίας της αντιπολίτευσης» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας ότι η τροπολογία αποσύρεται ως περιττή.

Εδωσε ωστόσο την ευκαιρία στην Αριστερά (συμπολιτευόμενη και αντιπολιτευόμενη) να θριαμβολογήσει. Ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜ.ΑΡ. είπε ότι πρόκειται για νίκη του κόμματός του, το οποίο οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να ακούνε, προσθέτοντας ότι για τη ΔΗΜ.ΑΡ. τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για θρίαμβο έκανε λόγο και ο Π. Λαφαζάνης, ενώ ο Π. Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρώτησε αν μετά την απόσυρση της τροπολογίας η συμφωνία ισχύει. Απάντηση πάντως δεν πήρε, καθώς ο κ. Σταϊκούρας είχε αποχωρήσει προ πολλού.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου