Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η βία αναζωπυρώνει το κουρδικό στην Τουρκία

Το κλίμα μίσους στην Αγκυρα τροφοδοτούν και εικόνες κούρδων βουλευτών με αντάρτες
Η βία αναζωπυρώνει το κουρδικό στην Τουρκία
Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν στην Αγκυρα την Κυριακή για να καταδικάσουν τη βία των κούρδων ανταρτών. Το πανό γράφει: «Δεν θέλουμε το ΡΚΚ στη Βουλή» (AP Photo)
 
Οι εικόνες κούρδων βουλευτών να αγκαλιάζονται με αντάρτες σε απομονωμένο δρόμο της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε συνδυασμό με την επέκταση των συγκρούσεων ανάμεσα στο ΡΚΚ και στον τουρκικό στρατό τροφοδοτούν ένα κλίμα μίσους στη γειτονική χώρα το οποίο είναι δύσκολο να ανατραπεί. Η κλιμάκωση της βίας - που άφησε νεκρούς εννέα τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς το σαββατοκύριακο  - προκαλεί την όλο και πιο σκληρή στρατιωτική απάντηση της Αγκυρας ενώ η αυξανόμενη επιρροή αδερφού κουρδικού κόμματος στη Συρία ενθαρρύνει το ΡΚΚ για όλο και πιο έντονη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κούρδων.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος», λέει στο πρακτορείο «Reuters» ο Σονέρ Καγκαπτάι από το Washington Institute for Near East Policy. «Οταν υπάρχει κλιμάκωση της βίας, μειώνεται η προθυμία της Τουρκίας να βρει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα».

Η Αγκυρα θεωρεί ότι υπάρχει δάκτυλος της Δαμασκού στην αναμόχλευση του κουρδικού: την κατηγορεί ότι εξοπλίζει τους κούρδους αντάρτες και επέτρεψε στο αδερφό κόμμα του ΡΚΚ να ελέγχει μέρος της Συρίας προκειμένου πληθυσμός που βρίσκεται εκεί να μην πολεμήσει στο πλευρό όσων προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Το ΡΚΚ έχει ξεσηκωθεί λόγω των εξελίξεων στη Συρία και προσπαθεί να αποδείξει την αξία και την αξιοπιστία του προσπαθώντας να καταλάβει κομμάτια της τουρκικής επικράτειας, έστω και προσωρινά», λέει ο Καγκαπτάι.

Ως επίδειξη δύναμης, το ΡΚΚ έχει στήσει μπλόκα στους δρόμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχει απαγάγει τούρκους αξιωματούχους και πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στα παράλια της δυτικής Τουρκίας και στην πόλη Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Ο στόχος των ενεργειών αυτών είναι να δείξουν ότι κανένα σημείο της Τουρκίας δεν είναι ασφαλές, ότι είναι ικανοί να σπείρουν την τρομοκρατία σε όλες τις περιοχές και να αποδείξουν ότι έχουν τον έλεγχο και την επιρροή», λέει ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Αρμαγκάν Κούλογλου, αναλυτής σε δεξαμενή σκέψης της Αγκυρας. Πιστεύει ότι οι επιθέσεις αποσκοπούν στο να τονίσουν τη διαμάχη μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, αλλά με αυτή την τακτική, το ΡΚΚ δεν έχει πιθανότητες να φέρει την Αγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες με το ΡΚΚ ήταν επί δεκαετίες θέμα ταμπού στην Τουρκία. Αν και περυσινές διαρροές από αρκετές συναντήσεις στο Οσλο μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του ΡΚΚ έδειξαν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, το παράθυρο ευκαιρίας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων έχει σχεδόν κλείσει λόγω των εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε κάνει ένα άνευ προηγουμένου άνοιγμα προς τους Κούρδους, βρίσκεται πλέον υπό πίεση να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή στο κουρδικό. Οι φωτογραφίες των κούρδων βουλευτών που εναγκαλίζονταν με αντάρτες του ΡΚΚ σε δρόμο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν ευρέως στον τουρκικό Τύπο, αμαύρωσαν στα μάτια των Τούρκων την εικόνα των κούρδων πολιτικών ως αξιόπιστων συνομιλητών.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πολιτική λύση, ο πρόεδρος της Βουλής Τσεμίλ Τσιτσέκ τόνισε την ανάγκη για ένα πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο Σύνταγμα και πρότεινε μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. «Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά με μέτρα ασφαλείας», έγραψε ο Τσιτσέκ στο σχέδιο 11 σημείων που κατάρτισε για την λύση του κουρδικού. «Πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα, οι ΜΚΟ και όλα τα τμήματα της κοινωνίας να δράσουν υπεύθυνα και με πνεύμα συνεργασίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίτς κράτησε αμέσως αποστάσεις από το σχέδιο Τσιτσέκ.

Η αναζωπύρωση του κουρδικού προβλήματος στην Τουρκία προκαλεί, εκτός από θύματα, και επιπλέον αστάθεια σε μια ήδη ασταθή περιοχή στα όρια Συρίας, Ιράκ και Ιράν. Επίσης, περιπλέκει τις σχέσεις της Αγκυρας με το κουρδικό Βόρειο Ιράκ από το οποίο εισάγει πετρέλαιο και στο οποίο είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές.

Αν και η εξέγερση στη Συρία έχει αναμφίβολα συμβάλει στην αναζωπύρωση του κουρδικού, σύμφωνα με τους αναλυτές ευθύνεται και η πάταξη κούρδων ακτιβιστών στην Τουρκία. «Οι γενικευμένες, μαζικές φυλακίσεις κούρδων ακτιβιστών προκάλεσαν ασφυξία στο κουρδικό πολιτικό κίνημα και άφησαν ελάχιστο περιθώριο στην πολιτική λύση», λέει ο Σεντάτ Εργκίν, αρθρογράφος της «Χουριέτ».
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=473159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου