Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ανάμικτα μηνύματα για την Ελλάδα από την Αυστρία

Ανάμικτες θέσεις για το ελληνικό ζήτημα εκφράζουν Αυστριακοί αξιωματούχοι.
Κατηγορηματικός ως προς το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ  εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κέντρο διερχομένων, όπου κάποιος «εισέρχεται και κατόπιν εξέρχεται».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα προξενούσε σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίσερ σημείωσε ότι η φιλοσοφία της ΕΕ έγκειται στο ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης θεωρείται μη αναστρέψιμη και αυτός είναι ο λόγος που στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν προβλέπεται μια δυνατότητα αποκλεισμού μελών.

Οσον αφορά το ζήτημα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο Αυστριακός πρόεδρος, αρκέστηκε να πει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.
Αδιάλλακτος ο Σπίντελεγκερ για την επιμήκυνση
Κατά της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τάχθηκε
Την ίδια στιγμή ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ τάσσεται ξεκάθαρα κατά του επαναπροσδιορισμού του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich τόνισε ότι οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν απαρέγκλιτα τους όρους που διαπραγματεύθηκαν με την ΕΕ και ότι η χώρα μας «θα λάβει περισσότερα χρήματα μόνον εάν πραγματικά παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνημένη οδό των μεταρρυθμίσεων, χωρίς παρατάσεις».
Ο Σπίντελεγκερ, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, υιοθετεί μια όλο και πιο σκληρή γραμμή έναντι των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ελλείμματα και τα χρέη τους, τη στιγμή που οι αυστριακές δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών διαθέσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν καλούν επίσης την κυβέρνηση Σαμαρά να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου