Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

foros1Ένα από τα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα μέσα Οκτωβρίου είναι το φορολογικό. Αυτό άλλωστε ανέφερε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί άμεσα δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων κτλ. καθώς αυτές θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους για να εφαρμοστεί στην πλήρη του μορφή το 2013.
Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα έρθει άμεσα στη Βουλή έχει να κάνει
με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την εφαρμογή νέου ποινολογίου της εφορίας και των τελωνείων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που θα οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40 λεπτά στο λίτρο. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% σήμερα.
Αμέσως μετά την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα δοθεί προτεραιότητα στη σύνταξη του επόμενου που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων κτλ.
Μία από τις προτάσεις που θα συζητηθεί σε συνεργασία με την Τρόικα είναι να φορολογούνται τα εισοδήματα αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά με εξαίρεση τις δαπάνες για πληρωμή ΔΕΗ, τηλεφωνίας (σταθερή και κινητής), ύδρευσης, απόκτησης ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ.
Το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των καταναλωτικών δαπανών που θα προκύπτουν με αποδείξεις (χειρόγραφες ή μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων) θα φορολογείται στη συνέχεια με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 20% - 25%.
Αν τελικά ισχύει ο παραπάνω τρόπος φορολογίας, τότε ουσιαστικά το αφορολόγητο των πολιτών θα ταυτίζεται με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Όμως, θα υπάρχουν αρκετές «δικλείδες ασφαλείας» ώστε να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει καταναλωτικές δαπάνες ίσες με το πραγματικό του εισόδημα και έτσι να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο! Από την άλλη όμως κάθε φορά που ο πολίτης θα ζητά απόδειξη για να αυξήσει το αφορολόγητό του, το κράτος θα έχει διπλό όφελος καθώς και φόρο εισοδήματος θα επιβάλει στα καθαρά κέρδη του επιτηδευματία που εκδίδει την απόδειξη και ΦΠΑ θα εισπράττει.
Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα και αυτό διότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα οδηγήσει σε «γενναία» αύξηση των εσόδων.
Από την άλλη, δεδομένα θεωρούνται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιθανή αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ και η παροχή κινήτρων για απόκτηση «φορολογικής κατοικίας» για οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με σκοπό ξένοι επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν την φορολογικής έδρα τους στη χώρα μας κτλ.
Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος δεν «συμμορφωθεί» θα διώκεται ποινικά και θα του επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Πρόκειται για την ουσιαστική εφαρμογή καθολικού «Πόθεν Εσχες» το οποίο θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στη φορολογία των ακινήτων με την αντικατάσταση από το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.
Ακόμη, σχεδιάζεται να επιβαρύνεται με αυτοτελή φόρο η υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών (για ποσά πάνω από κάποιο όριο), ενώ θα επανεξεταστεί και ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακίνητων.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δεσμευτεί να μην αυξηθούν οι υφιστάμενες αλλά να επεκταθεί η εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που ακόμη δεν ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου