Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιά μέτρα κλείδωσαν

Επιπλέον περικοπές 1 δισ. ευρώ σε μισθούς ζητεί η Τρόικα
  Επιπλέον περικοπές 1 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα ζητά από την κυβέρνηση η Τρόικα, πιέζοντας ουσιαστικά για ακόμη πιο επώδυνα μέτρα εις βάρος εκατομμυρίων οικονομικά αδύναμων και μη προνομιούχων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σημαντικού ύψους εισοδηματικές απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται περικοπές σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα συντάξεων, ακόμη και στις κατώτατες του ΟΓΑ, πιο μεγάλες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και περαιτέρω μειώσεις αποδοχών για δημοσίους υπαλλήλους! Ταυτόχρονα, η Τρόικα επαναφέρει στο προσκήνιο νέες επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας συμφωνία με την κυβέρνηση για περαιτέρω περικοπές στους κατώτατους μισθούς όλων των
εργαζομένων!
Όπως έγινε γνωστό χθες, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των δανειστών έχουν σχεδόν συμφωνηθεί περικοπές συνολικού ποσού 7,929 δισ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, που αφορούν στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς της διετίας 2013-2014. Στον κατάλογο των περικοπών αυτών περιλαμβάνεται και το μέτρο της αύξησης όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη από την 1η-1-2013. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτό, το βασικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη και να συμπαρασύρει σε αντίστοιχη αύξηση και όλα τα άλλα ενδιάμεσα όρια (για μειωμένες συντάξεις, μητέρες ανηλίκων κ.λπ.).
Ο «Ελεύθερος Τύπος» παραθέτει όλο τον αναλυτικό κατάλογο των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων. Ο κατάλογος αυτός όμως δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί περαιτέρω σε ορισμένα επιμέρους σημεία, προκειμένου το συνολικό ύψος των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να φθάσει τελικά τα 9 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» του 1 δισ. ευρώ που χωρίζει αυτή τη στιγμή την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Τρόικα, όσον αφορά στο τελικό ύψος των μειώσεων σε δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, δεν αποκλείεται να συμφωνηθούν ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν τα εξής:
1) Η κλιμακωτή περικοπή του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης να ξεκινά από ένα όριο χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα! Η κλίμακα των ποσοστών μείωσης, στην οποία έχει καταλήξει μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ως εξής:
* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα, η μείωση να είναι 2%.
* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ το μήνα, η μείωση να είναι 5%.
* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 2.000,01 ευρώ και πάνω η μείωση να φθάνει το 10%.
Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι η περικοπή του 2% να ξεκινά από άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 600 ή 700 ή 800 ευρώ το μήνα! Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ποσοστά των περικοπών να είναι υψηλότερα από 2%, 5% και 10% ή να προστεθούν κι άλλα κλιμάκια με ακόμη πιο μεγάλες περικοπές, της τάξης του 15% και του 20% σε πιο υψηλά αθροίσματα κύριων και επικουρικών συντάξεων.
2) Οι περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα να είναι πιο μεγάλες. Οι ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής προβλέπουν «ψαλίδι» 1.020 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.
* Τα επιδόματα τρίτου παιδιού, τριτέκνου και πολυτέκνου, καθώς και τα ποσά της ισόβιας πολυτεκνικής σύνταξης προβλέπεται να καταβάλλονται ολόκληρα μόνο σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 για όσους έχουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 για όσους έχουν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το χρόνο.
* Τα επιδόματα των αναπήρων προβλέπεται να μειωθούν κατά 14% – 33%.
* Οι συντάξεις των ανασφάλιστων ηλικιωμένων προβλέπεται να περικοπούν κατά 10%-20%.
* Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 64 ή των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
* Οι εποχιακά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν τα εφάπαξ βοηθήματα των 587 έως 1.175 που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
* Οι άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
Αυτά που εξετάζονται επιπλέον είναι η θέσπιση ακόμη πιο χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και η εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις επιδομάτων, ώστε σε κάθε δικαιούχο να καταβάλλεται μία μόνο ενίσχυση.
3) Να επιβληθούν νέες περικοπές στις συνολικές αποδοχές των 450.000 πολιτικών υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα (των εργαζομένων σε υπηρεσίες υπουργείων, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.). 
Εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων δυσμενέστερων αλλαγών στις ωριμάνσεις και στο ύψος των βασικών μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
4) Να περικοπεί η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 400.000.000-450.000.000 ευρώ το χρόνο.
Κατώτατος μισθός
Εν τω μεταξύ, οι νέες επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής της Τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της νομοθέτησης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αντικαταστήσει την κλίμακα κατώτατων μισθών που ισχύει σήμερα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κριτήρια τις τριετίες προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων! Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες σημαντικές μειώσεις στους κατώτατους μισθούς κυρίως για τους παλαιούς εργαζόμενους και τους οικογενειάρχες. Επίσης, συζητήθηκε η μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις κατά 50% και η περικοπή του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της περικοπής των εργοδοτικών εισφορών έως και 5%.
Για αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου