Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στα σπίτια τους κλείνονται οι Γάλλοι λόγω μουσουλμανικών διαδηλώσεων

Σε επαγρύπνηση είναι η Γαλλία, καθώς το κύμα αντιδράσεων από τους μουσουλμάνους προοιωνίζεται μεγάλο έπειτα από τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.
Για προληπτικούς λόγους, την Παρασκευή θα κλείσουν σε 20 μουσουλμανικές χώρες, πρεσβείες, προξενεία και σχολεία της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ συνιστά στους γάλλους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής
επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).  
Η απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» και κατά των σκίτσων που δημοσίευσε η εφημερίδα, φαίνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση κατάλαβε πως δεν είναι αρκετή για να κατευνάσει τη φονική δράση που έχει κυριεύσει της διαδηλώσεις των μουσουλμάνων. 
Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία, η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ «ρίχνει λάδι στη φωτιά».   
«Στη Γαλλία, ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να πλήττεται. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη αυτήν την βλακώδη ταινία, αυτό το απίστευτο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχει φόρτιση σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στην ερώτηση αν είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, η απάντηση είναι 'όχι'. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου