Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ



katasthmata


Αποδέσμευση στις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων χωρίς, να επηρεαστούν τα εργασιακά δικαιώματα προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο που βάζει η τρόικα στο τραπέζι μετά τις γνωστές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Τα εργασιακά δικαιώματα που δεν θα θιγούν είναι το 40ωρο και το ρεπό για όποιον απασχολείται σε εξαήμερη βάση
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφόσον προκριθεί το παραπάνω εναλλακτικό σενάριο της σύναψης επιχειρησιακών ή ατομικών συμφωνιών, θα μπορεί να γίνει σε εξαήμερη βάση, με τήρηση
του 40ώρου και της προβλεπόμενης από την κοινοτική νομοθεσία ενδεκάωρης ημερήσιας ανάπαυσης. Οι επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσουν το κόστος υπερεργασίας υπερωρίας και τα ωράρια θα εξατομικευτούν ανά εργαζόμενο ή ομάδες εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι είτε θα λαμβάνουν ρεπό είτε θα απασχολούνται με κυμαινόμενο ωράριο. Η νομοθεσία επιτρέπει σήμερα σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο έως 40 ώρες την εβδομάδα σύστημα αυξημένης απασχόλησης συν 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ή του μικρότερου ωραρίου, ώρες να αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου, μειωμένης απασχόλησης.
Πηγη:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου