Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κυπριακή απάντηση στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλέξανδρος Ζήνων
Αποστομωτική απάντηση στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο, που με επιστολή του είχε αναφέρει ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής, δίνει ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με δική του επιστολή στην εφημερίδα Γκάρντιαν.
Ο πρέσβης Τσεβικιόζ είχε εκφράσει την έκπληξή του για τη διευκρίνιση του Γκάρντιαν ότι ο σωστός όρος για αυτό που είχε αναγραφεί ως «Βόρεια Κύπρος» είναι «υπό τουρκική κατοχή βόρεια Κύπρος», συνιστώντας αλλαγή του συντακτικού οδηγού της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Αλέξανδρος Ζήνων (φωτό) σχολιάζει ότι η επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη είναι προσβλητική και ρίχνει αλάτι στην πληγή. «Δεν είναι ο οδηγός του Γκάρντιαν που χρειάζεται διόρθωση, αλλά το απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο που πρέπει να επανορθώσει η Άγκυρα. Κανένας ευφημισμός δεν μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά γεγονότα, ούτε την πραγματικότητα στο έδαφος», τονίζει ο κ. Ζήνων, προσθέτοντας ότι από την εισβολή του 1974 η Τουρκία διατηρεί πάνω από 40.000 στρατιώτες στην Κύπρο κατέχοντας το εν τρίτο του νησιού σε μια βάναυση περιφρόνηση επανειλημμένων εκκλήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κύπριος αρμοστής συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κ. Τσεβικιόζ με τρόπο που τον εξυπηρετεί ανακαλεί από τη μνήμη του μόνο την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, χωρίς να παρέχει καμία εξήγηση για τις αποτυχίες όλων των προηγούμενων προσπαθειών για επίτευξη λύσης σε μια περίοδο 30 ετών, ούτε για τις προσπάθειες μετά το 2004. «Για την Τουρκία είναι σαν ο χρόνος στην Κύπρο να άρχισε και να σταμάτησε σε εκείνη τη χρονιά», σχολιάζει ο κ. Ζήνων. Σημειώνει ότι το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε σε δημοκρατικό δημοψήφισμα, όπως το ίδιο υπαγόρευε.

Η επιστολή κλείνει τονίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο η συζήτηση να διεξάγεται σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξης λύσης. «Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μακρόπνοη, λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική που σέβεται το διεθνές δίκαιο από την Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος επίτευξης λύσης, που θα εξασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία για αμφότερες τις κυπριακές κοινότητες, όπως και για όλη την περιοχή», καταλήγει ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου