Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΙΚΑ


IKA444

Δικαίωμα αυτασφάλισης έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ οι οποίοι απολύθηκαν το δίαστημα από 15/07/2010 έως και 31/12/2012, είναι ηλικίας από 55 έως 64 ετών και παραμένουν άνεργοι ώστε να μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης είτε για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη.
Αυτό καθορίζετε από εγκύκλιο του ΙΚΑ σε σχέση με την αυτασφάλιση.Η οποία καθορίζει τα κάτωθι:
Ο εργοδότης που τους απέλυσε υποχρεούται να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό:
α) 50% για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση
τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και
β) 80% για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα ομοίως μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.
΅
Με το με αρ. πρωτ. Φ.11221/31441/2058/27.06.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διευκρινίζεται ότι, από τη γραμματική διατύπωση των εν λόγω διατάξεων αλλά και με βάση το σκοπό της θέσπισής τους, προκύπτει ότι στο πεδίο εφαρμογής τους μπορούν να υπαχθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτής της κατηγορίας είτε πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης είτε πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ο χρόνος αυτασφάλισης των απολυμένων 55 έως 64 ετών, βάσει των διατάξεων του άρθ. 66 του ν. 3996/2011, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεμελίωση δικαιώματος τόσο σε πλήρη όσο και σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, στην περίπτωση δε της μειωμένης και για τη συμπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων.
Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, δικαιούχοι είναι όσοι:
α) Έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, με τελευταίο ασφαλιστικό φορέα το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.
β) Έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης το 55ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία.
γ) Παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ..
δ) Υποβάλλουν σχετική αίτηση στο οικείο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
ε) Ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 - 64 ετών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού απολυομένων. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο ακέραιο.
Εξαιρούνται:
• Οι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα όλων των φορέων ασφάλισης και του δημοσίου, καθώς και όσοι κατά το χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος.
• Οι απολυόμενοι από επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α),
• Οι κατ΄ οίκον εργαζόμενοι
• Οι απολυόμενοι των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους και
• Οι απολυόμενοι των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α΄ βαθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου