Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η οικονομική κρίση τρέφει την … Μαφία


 Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ευλογία για το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο του στους New York Times ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο ιταλός συγγραφέας που κρύβεται εδώ και χρόνια από τη μαφία μετά τις αποκαλύψει του στο βιβλίο «Γόμορρα». Όπως υποστηρίζει, μια σειρά πρόσφατων γεγονότων έχουν εκθέσει τη σύνδεση ανάμεσα σε κάποιες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες και τον υπόκοσμο των μαφιόζων, των λαθρεμπόρων και των εμπόρων ναρκωτικών και όπλων. «Αμερικανικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί από το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής, ενώ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει ενισχύσει το άρπαγμα των τοκογλύφων και κερδοσκόπων που ελέγχουν τις τεράστιες “υπόγειες” οικονομίες σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα». Οι σχέσεις βέβαια ανάμεσα σε γκάνγκστερ και τραπεζίτες δεν είναι και τίποτα
καινούργιο, αλλά τελευταία έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Το 2010, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η χρηματοοικονομική εταιρεία Wachovia είχε παραδεχτεί ότι χρηματοδότησε σημαντικά τον πόλεμο των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Το ίδιο έκανε και η HSBC, προσθέτοντας στο ενεργητικό της παράνομες συναλλαγές με Σαουδάραβες που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα και Ιρανούς τραπεζίτες που ήθελαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Στο χορό και οι ABN Amro, Barclays, Credit Suisse, Lloyds και ING που κάνει ακριβές συμφωνίες με τις ρυθμιστικές αρχές, αφού παραδέχθηκαν ότι έκαναν παράνομες συναλλαγές με κακόφημες χώρες όπως η Κούβα, το Ιράν, η Λιβύη, η Μιανμάρ και το Σουδάν.
Πολλές από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες προηγήθηκαν της κρίσης. «Το 2009, ο ιταλός οικονομολόγος Αντόνιο Μαρία Κόστα, επικεφαλής τότε του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, δήλωσε στον Observer ότι  “σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα από τα ναρκωτικά ήταν η μόνη ρευστή επένδυση κεφαλαίου” για κάποιες τράπεζες, στο αποκορύφωμα της κρίσης». Όπως λέει μάλιστα, υπάρχουν υποψίες ότι κάποιες τράπεζες διασώθηκαν εξαιτίας αυτών των σχέσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 1,6 τρις δολάρια ξεπλύθηκαν παγκοσμίως το 2009. Έρευνα των κολομβιανών οικονομολόγων Αλεχάντρο Γκαβίρια και Ντανιέλ Μεχία συμπέρανε ότι τα περισσότερα κέρδη από τα κέρδη εμπορίου ναρκωτικών στην Κολομβία ξεπλύθηκαν σε παγκόσμια οικονομικά κέντρα, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Με ποιον τρόπο;
Όπως περιγράφει ο Σαβιάνο, αναφερόμενος στην αμερικανίδα δικαστικό Τζένιφερ Σάσκι Κάλβερι, υπάρχουν τρία στάδια: Αρχικά τα παράνομα κεφάλαια κατατίθενται άμεσα σε τράπεζες ή κατατίθενται αφού έχουν βγει λαθραία έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια επιστρέφουν. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία διαχωρισμού των ποινικών κερδών από την πηγή τους. Τέλος, έρχεται η  «ενσωμάτωση», η χρήση δηλαδή των φαινομενικά νόμιμων συναλλαγών.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η κατάσταση επιδεινώθηκε. Στα μέσα του ’80, η K.G.B. σε συνεργασία με τη ρώσικη μαφία άρχισε να κρύβει κεφάλαια του Κομμουνιστικού Κόμματος στο εξωτερικό, ποσά που έφτασαν τα 600 δις δολάρια ως τα μέσα του ’90.
Όσο για την Ελλάδα; «Καθώς τα συμβατικά τραπεζικά δάνεια έχουν γίνει δυσκολότερα, όλο και περισσότεροι Έλληνες βασίζονται σε τοκογλύφους. Διάφορες πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι το περασμένο έτος η παράνομη δανειοδότηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα αφορά ποσά μεταξύ 5 δισ. και 10 δις. ευρώ ετησίως. Η επιχείρηση με δάνεια-καρχαρίες έχει ίσως τετραπλασιαστεί από το 2009 _κάποιοι εκβιαστές χρεώνουν ετήσια επιτόκια που ξεκινούν από 60 τοις εκατό. Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η αστυνομία διέλυσε μια εγκληματική σπείρα που δάνειζε χρήματα με εβδομαδιαίο επιτόκιο 5 -15 %, επιβάλλοντας και τιμωρίες σε όποιον δεν πλήρωνε. Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, ένα μεγάλο μέρος της παράνομης δανειοδότησης στην Ελλάδα συνδέεται με συμμορίες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Το οργανωμένο έγκλημα κυριαρχεί επίσης στην μαύρη αγορά πετρελαίου στην Ελλάδα. Ίσως και 3 δις ευρώ το χρόνο ρέουν από το λαθρεμπόριο καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Η ναυτιλία, η βασική βιομηχανία στην Ελλάδα, και η τιμή των καυσίμων ναυτιλίας έχει οριστεί από το νόμο στο ένα τρίτο της τιμής των καυσίμων για τα αυτοκίνητα και τα σπίτια. Έτσι, οι διακινητές μετατρέπουν τα καύσιμα ναυτιλίας σε ακριβότερα καύσιμα για τα νοικοκυριά και τα αυτοκίνητα. Εκτιμάται ότι το 20 τοις εκατό της βενζίνης που πωλείται στην Ελλάδα είναι από τη μαύρη αγορά. Η διακίνηση όχι μόνο οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, αλλά επίσης στερεί από την κυβέρνηση τα έσοδα που χρειάζεται απεγνωσμένα.
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι μια “κοινοβουλευτική μαφιοκρατία” είπε ο πολιτικός αναλυτής Πάνος Κωστάκος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Oilprice.com. “Η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες μαύρες αγορές στην Ευρώπη και τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς στην Ευρώπη”, είπε. “Υπάρχει ένα δημόσιο χρέος που δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό πλούτο της μέσης ελληνικής οικογένειας. Πόσα περισσότερα στοιχεία χρειαζόμαστε για να συμπεράνουμε ότι αυτό είναι η ελληνική μαφία;” γράφει ο Σαβιάνο.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Ισπανία, με τις μαφιόζικες επενδύσεις στην Ιβηρική να  έχουν αυξηθεί με την κρίση και τη μαφία να κερδίζει από την φούσκα των ακινήτων, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές ότι θα έμενε ούτως ή άλλως απούλητο. Στην Ιταλία δε, η μαφία διακινεί περί τα 65 δις ευρώ ετησίως σε ρευστό.
«Οι σημερινές μαφίες είναι παγκόσμιοι οργανισμοί» καταλήγει ο Σαβιάνο. «Λειτουργούν παντού, μιλούν πολλές γλώσσες και κάνουν επενδύσεις όπως όλοι οι άλλοι οργανισμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου