Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Διαφωνεί με τις προτάσεις της Καταλωνίας ο Ραχόι

Διαφωνεί με τις προτάσεις της Καταλωνίας ο Ραχόι
Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι απέρριψε ως αντισυνταγματικό, το δημοσιονομικό σύμφωνο που απαιτεί η Αυτόνομη περιφέρεια της Καταλωνίας, δηλώνοντας στον πρόεδρό της Αρτούρ Μας πως «απέναντι στην παρούσα, σοβαρότατη, κρίση» απαιτείται «συνοχή» και όχι «διαίρεση της χώρας», αντιπροτείνοντας μία «ειλικρινή και πιστή» συνεργασία.
Μετά το πέρας της δίωρης συνάντησής τους στη Μαδρίτη, ο Ραχόι «υπογράμμισε στον πρόεδρο Μας την πεποίθησή του πως η παρούσα, σοβαρότατη, κρίση θα ξεπεραστεί μέσα από την συνυπευθυνότητα και τη συνοχή, και όχι μέσα από τη διαίρεση, ή την
θεσμική αστάθεια», τονίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της κυβέρνησης.
«Η λύση στα προβλήματα που πλήττουν όλες και καθεμία από τις αυτοδιοικήσεις μας έγκειται στην επίλυση της οικονομικής κρίσης», , τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Ραχόι κάλεσε τον Μας να εργαστεί «για τον κοινό σκοπό να ξεπερασθεί η κρίση και να δημιουργηθούν δουλειές» και προειδοποίησε συνάμα πως η αστάθεια που προκαλούν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες αποτελεί έναν αρνητικό παράγοντα τη στιγμή που η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αποτελεί προαπαιτούμενο για την έξοδο από την κρίση.
Ο Ραχόι υπερτόνισε πως το δημοσιονομικό σύμφωνο που απαιτεί η Καταλωνία είναι «ασύμβατο» προς τις διατάξεις του Συντάγματος και του υπενθύμισε πως πλείστοι κάτοικοι της Αυτονομίας και οι αντιπρόσωποί τους «συμμερίζονται την άποψη πως εντός του Συντάγματος εμπεριέχονται καλύτερα μοντέλα χρηματοδότησης για την έξοδο από την κρίση, την χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
Το γραφείο του Ραχόι ενημέρωσε πως ο Μας «επανέλαβε το αίτημά του για προσφυγή στο Ταμείο Ρευστότητας των Περιφερειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του χρέους ύψους άνω των πέντε δισεκ. ευρώ», το οποίο έτυχε «ευνοϊκής» υποδοχής από τον πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, ο Μας είχε ανακοινώσει πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης είχε απορρίψει το αίτημα του δημοσιονομικού συμφώνου, τονίζοντάς του πως «δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης ενός δημοσιονομικού συμφώνου» ειδικά για την Καταλωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου