Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

«Να τελειώσουν όλα μέχρι την Παρασκευή»

«Να τελειώσουν όλα μέχρι την Παρασκευή»
Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει πραγματοποιηθεί η νέα και τελική σε ό,τι αφορά τα πολυσυζητημένα μέτρα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οπως βεβαιώνουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θεωρούν ότι η περαιτέρω παράταση στις συζητήσεις γύρω από τα μέτρα θα δημιουργήσει προσκόμματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και θα εντείνει την ανησυχία στην κοινή γνώμη και την αγορά, ο δε πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε το Σάββατο από τη Ρώμη έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας στο αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, θεωρεί ότι «όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την Παρασκευή».
Στενοί του συνεργάτες σημειώνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας όχι μόνο θα πρέπει να έχουν επικυρωθεί τα μέτρα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά θα πρέπει να έχει καθοριστεί και η ημερομηνία ψήφισής τους από τη Βουλή.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι το «πακέτο» να έχει ψηφιστεί μέχρι την 8η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των εργασιών της Συνόδου του Eurogroup, όπου ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Εφόσον τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν και η τρόικα αρχίσει άμεσα να επεξεργάζεται την έκθεση που θα καταθέσει, τότε ο πρωθυπουργός, τόσο στις κατ' ιδίαν επαφές που θα έχει με ομολόγους του χωρών-μελών της Ευρωζώνης όσο και στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ που θα δει το επόμενο διάστημα, θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να εξασφαλίσει τη θετική γνώμη των ηγετών πριν φτάσει η ημέρα της Συνόδου Κορυφής, έτσι ώστε η διαδικασία στις Βρυξέλλες, τη 18η Οκτωβρίου, να έχει απλά και μόνον επικυρωτικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου