Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο νέα κόμματα εγκυμονεί η εθνική κρίση – Ένα στα δεξιά της ΝΔ και ένα αντί-ΠΑΣΟΚ



Δύο νέα κόμματα είναι “προ των πυλών”, ένα στο χώρο της κεντροαριστεράς και ένα στο χώρο της δεξιάς, που φιλοδοξούν να εκμεταλλευθούν την κατάρρευση του δικομματισμού, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρικομμματική κυβέρνηση και το “πολιτικό κενό” που οι ιδρυτές τους θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί από την κατάρρευση αυτή.

Η πιο ενδιαφέρουσα κίνηση που καταγράφεται έχει να κάνει με ένα κόμμα καθαρά “δεξιάς”, πατριωτικής απόχρωσης η οποία φιλοδοξεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στη ΝΔ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες από την μία πλευρά και τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή από την άλλη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από την ηγετική ομάδα (εν ενεργεία βουλευτές) σκοπός της κίνησης είναι να συλλέξει στελέχη και από τους τρεις κομματικούς σχηματισμούς, από την κεντροδεξιά ΝΔ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που δείχνουν να αναζητούν πολιτική ταυτότητα, όσο και από την εθνικιστική Χρυσή Αυγή.

Χρόνος εκδήλωσης της κίνησης το ερχόμενο δίμηνο.

Βασικά ο νέος κομματικός φορέας θα προσπαθήσει να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από το παλλιροϊκό κύμα της πατριωτικής δεξιάς και του συντηρητισμού που σαρώνει την ελληνική κοινωνία και έχει αναδείξει δύο κόμματα στον χώρο (τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή, αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες) και έχει οδηγήσει ακόμα και τις “άνοστες” πολιτικές θέσεις και ενέργειες της ΝΔ, ειδικά σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας σε πιο “καθαρές” θέσεις, μακριά από τις επιρροές της Αριστεράς που έχουν “δηλητηριάσει” – κατ’αυτούς – το κυβερνών κόμμα.

Στην αντιπέρα όχθη, ο Α.Λοβέρδος είναι έτοιμος να κάνει αυτό που όλοι ανέμεναν εδώ και καιρό:

Το δικό του κόμμα, με την συλλογή στελεχών από το παλιό “εσκυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει επιτυχία, καθώς ο Α.Λοβέρδος, πέρα από την αδιαμφισβήτητη δημοφιλία του εντός του ΠΑΣΟΚ, στους άλλους χώρους θεωρείται από τους βασικούς στυλοβάτες του Μνημονίου και “ηρακλειδέας” της τρόϊκα.

Πάντως χθες κυκλοφόρησε  στα βιβλιοπωλεία  το νέο βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου με τίτλο «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» που θεωρείται το πολιτικό μανιφέστο του νέου κόμματος.

Όπως αναφέρει  στον Επίλογο του βιβλίου, μετά την πρώτη δημοσιοποίηση των θέσεων του για τη Νέα ‘Ελληνική  Ανόρθωση το Φεβρουάριο του 2012, “έκανα την τελευταία μου απόπειρα να κινητοποιήσω δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια , περιμένοντας στη συνέχεια και τις ενέργειες άλλων, για μια συλλογική πορεία.

Η αναμονή μου, όμως, λαμβάνει, τέλος”.

Περιγράφει το νέο πολιτικό φορές, τον οποίο εμμέσως ανακοίνωσε ως “συμμετοχικό, ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού υποκείμενου”.

Και σημειώνει: “Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία ολοκλήρωσε το κύκλο της και πρέπει να ενταφιαστεί με τρόπο πανηγυρικό».

« Η μάχη πρέπει να δοθεί  εδώ και τώρα και να θεμελιωθεί στην αναθέωρηση του Συντάγματος που θα αποτελέσει την αφετηρία της Δ’ Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, αφού τοποθετεί την πολιτική προσπάθεια που ξεκινά στους θεμελιωτές της Δ’Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός βασικά θα προσπαθήσει να τοποθετηθεί σε μία θέση “αντί-ΠΑΣΟΚ” δηλαδή ούτε δεξιότερα, ούτε αριστερότερα αυτού και εδώ ο Ε.Βενιζέλος είναι σαφές ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Πολύ σύντομα θα δούμε ποιοι συμμερίζονται την πίστης του στις δυνατότητες του νέου φορέα.

Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι οι τεκτονικές μετατοπίσεις που είχαμε στο πολιτικό σκηνικό τον περασμένο χειμώνα με την ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την πρακτική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος με ευρεία εκλογική επιρροή και την εκπληκτικής δυναμικής διείσδυση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή στην ελληνική κοινωνία, θα συνεχιστούν ως απόρροια της συνεχιζόμενης εθνικής κρίσης που βιώνει η χώρα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου