Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ισχύει το βέτο του Βουκουρεστίου


Νέο κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενόψει της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.Ο κ. Ιβανόφ, που συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Στέφαν Φούλε, με κάθε ευκαιρία εκφράζει την πεποίθηση ότι η έκθεση θα είναι θετική και πως η χώρα του θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι Ιβάνοφ και Πόποσκι έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραλάβουν τη φετινή Έκθεση
Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν σε αυτήν συνεχιστεί η πρακτική των προηγούμενων Εκθέσεων με την παράλειψη του όρου «μακεδονικός-ή- ό» (macedonian) σχετικά με τον ορισμό της γλώσσας, του έθνους και των θεσμικών οργάνων της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι πραγματοποιεί αυτόν τον καιρό δεκαήμερη περιοδεία σε Καναδά και ΗΠΑ για να παρουσιάσει σε επιχειρηματικούς κύκλους των δύο αυτών χωρών τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα πάντως, αυξάνει η ένταση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου οι δύο κοινότητες είναι εταίροι, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Μάλιστα, η ΕΕ ανησυχεί περισσότερο για τον κίνδυνο επιστροφής στον εμφύλιο, κάτι που οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ιβάνοφ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, υπογράμμισε τη σημασία της διαμόρφωσης σχέσεων καλής γειτονίας για την προενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του και ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Σκοπίων, επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ μόνο μετά την εξεύρευση κοινής αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος – κάτι που επιβλήθηκε μετά το βέτο της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2008.

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε πως η συναίνεση του συνόλου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου του 2008, σύμφωνα με την οποία, η Συμμαχία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, μόλις εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. «Πρόκειται για μια απόφαση, την οποία υποστήριξαν όλες οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς στον οργανισμό οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συνεχίζει να χρεώνει στην Ελλάδα την έλλειψη προόδου στο πρόβλημα του ονόματος, καλώντας μάλιστα τη χώρα μας «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» και να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες. Τόνισε ακόμη, ότι αναμένει από τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας να καλέσουν την Ελλάδα να σεβαστεί αυτές τις υποχρεώσεις. Ο κ. Ιβάνοφ είπε ακόμη, ότι τα τελευταία 21 χρόνια δεν έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών και σημείωσε ότι οι τέσσερις προσκλήσεις που απηύθυνε στην ελληνική πλευρά για τη διεξαγωγή τέτοιας συνάντησης έτυχαν αρνητικής απάντησης.
http://www.elzoni.gr/html/ent/796/ent.25796.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου