Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ Στα πρόθυρα έκρηξης τα Σκόπια

Αφίσες με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των
νεκρών Σκοπιανών, που χάθηκαν στον εμφύλιο
με τους Αλβανούς υπάρχουν παντού στην ΠΓΔΜ

Ο Σκοπιανός Υπουργός Παιδείας Pance Kralev ούτε λίγο ούτε πολύ με το αποφασίζουμε και διατάζουμε αφαίρεσε τα αλβανικά ονόματα από την γνωστή συνοικία του Τσαϊρ Μαχαλά (Δήμος που στη πλειοψηφία κατοικείται από Αλβανούς στο κέντρο των Σκοπίων) με το σκεπτικό ότι αυτό είναι παράνομο.
Μέχρι τώρα η περιοχή αυτή έφερε ονόματα που ανήκουν στην Σλαβοβουλγαρική ιστορία και όχι στην Αλβανική. Ο Pance Kralev απείλησε με μηνύσεις αν δεν αφαιρεθούν οι νέες πινακίδες που σημειωτέον τοποθετήθηκαν πριν 15 περίπου μέρες.

Προειδοποίησε μάλιστα πως υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί για να συνετιστούν οι Αλβανοί του Τσαϊρ Μαχαλά χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί με την δήλωση αυτή.

Ο Αλβανός Δήμαρχος δήλωσε ότι ενήργησε μόνος του αφού όπως είπε το Υπουργείο διευθύνει ένας Σκοπιανός που πάντα θα έλεγε όχι σε οποιαδήποτε ενέργειά του.

Το κυβερνών κόμμα VMRO DPMNE και το Αλβανικό που στηρίζει την κυβέρνηση (DUI), όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό συγκρούονται με αποκορύφωμα όταν και ο Υπουργός Αμύνης της Fyrom Fatmir Besimi (αλβανικής καταγωγής), στα μέσα Αυγούστου, απέτισε φόρο τιμής στους Αλβανούς πεσόντες αγωνιστές του UCK κατά την διάρκεια των συγκρούσεων (2001) - κάτι που εξόργισε αφάνταστα τους Σκοπιανούς.

Τελευταία αντιπαράθεση η έγκριση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων (;) νόμου που θα αυξήσει τα δικαιώματα των Σκοπιανών στρατιωτών που πολέμησαν το 2001 αλλά όχι και αντίστοιχα των Αλβανών του UCK, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο.

Τέλος να αναφερθούμε στο γεγονός που συνέβη στο χωριό Dzepciste που βρίσκεται στην περιοχή του Τέτοβο, μια περιοχή που κατοικείται καθαρά από Αλβανούς, όταν αξιωματούχοι του DUI τραγούδησαν δυνατά τον Αλβανικό και όχι τον Σκοπιανό Εθνικό ύμνο, κάτι που φυσικά εξόργισε για μια ακόμη φορά τους Σκοπιανούς.
 Τηλέμαχος Κόκκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου