Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Νοσοκομεία συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση


Νοσοκομεία συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση
Συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ κλείνουν 631 κλινικές και 10.400 κρεβάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα ανενεργά.

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο καλύτερων υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη και εξοικονόμησης  χρημάτων για το σύστημα.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με συνθήκες επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Επίσης, δημιουργούνται Μονάδες Ημερήσιας Λειτουργίας, νοσοκομεία της επαρχίας ενοποιούνται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ενισχύονται και οι μονάδες υγείας στις ακριτικές περιοχές.

Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια πολυϊατρεία του IΚΑ που υπολειτουργούν και οι γιατροί να μεταφερθούν για να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΣΥ.


Στην εισήγηση της Επιτροπής νοσοκομείων προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, αναφέρονται τα εξής:

Στην Αττική δημιουργούνται 11 νοσοκομεία κορμός. Πρόκειται για τα νοσοκομεία KAT, Λαϊκό, Κοργιαλένειο, Ευαγγελισμός, Γ.Γεννηματάς, Ιπποκράτειο, Ελπίς Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αγ. Σάββας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα 13 νοσοκομεία διασυνδέονται με τα νοσοκομεία-κορμούς σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών.

Κάποια νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση, όπως  n Παμμακάριστος, το Γ.N. Πατησίων και η Πολυκλινική που αναμένεται να γίνουν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Ακόμη, αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και καθιερώνονται εφημερίες των αιμοδυναμικών κλινικών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών. Στην επαρχία δημιουργούνται 28 ομάδες-κορμοί νοσοκομείων.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία είτε θ' αλλάξουν ταυτότητα είτε θα λειτουργούν ως παράρτημα του νοσοκομείου-κορμού της περιοχής ( πχ. εξωτερικά ιατρεία.)

Κάποια από αυτά μετατρέπονται σε One Day Clinic, δηλαδή σε μονάδα για ιατρικές πράξεις που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Ορισμένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έχει προταθεί να ενοποιηθούν ή να αλλάξουν ταυτότητα, αποκτώντας μία εξειδίκευση στην παροχή των υπηρεσιών τους, είναι τα εξής: Γρεβενών, Μποδοσάκειο, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λιβαδειάς, Θήβας, Κοζάνης, Μαμάτσειο, Βενιζέλειο, Κατερίνης, Κυπαρισσίας, Καστοριάς, Μεσολογγίου, Χατζηκώστα, Κύμης, Πρέβεζας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου